Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I'm running Ubuntu 9.10 and after a recent reboot, I'm now unable to authenticate to wireless networks using WEP encryption.

I can connect fine to open networks (no idea about WPA).

When trying to connect via WEP, I'm continually prompted for the network key, which I know I have entered correctly (and should have been/is saved in my keyring anyway).

Everything had been working fine until the reboot. No updates had been installed or configuration changes made.

Hardware-wise, everything looks fine, and the fact that connecting to an open network works just fine leads me to think this is a software issue.

I just don't know where to begin fixing it.

Any insights would be greatly appreciated.

share|improve this question
    
Have you tried to connect to more than one network? –  Fred Mar 31 '10 at 17:14

1 Answer 1

Perhaps your WEP connection is 64-bit. The Ubuntu GUI no longer supports 64-bit WEP connections for security reasons (it is VERY insecure).

Anyhow, you can try setting up via the command line interface (terminal):

sudo /etc/init.d/network-manager stop
sudo iwlist wlan0 scan
sudo iwconfig wlan0 essid [networkname]
sudo iwconfig key [0123456789] open
sudo dhclient wlan0

Do not include the [ ] brackets, this is where you need to enter your info. Your 64-bit key should be TEN hexdecimal characters.

Hope this helps.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.