Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

mplayer (from mplayerhq.hu) on windows repeats the last few audio frames upon exit. When the video ends, before you can see

Exiting... (End of file)

in the command prompt, you will hear the last 1/2 second or so of the audio track again. This behavior is the same for multiple containers/codecs/soundcards Vista or Windows 7.

Is there a workaround for this?

My playback specs:

MPlayer Sherpya-MT-SVN-r31027-4.2.5 (C) 2000-2010 MPlayer Team
150 audio & 343 video codecs

Playing splash_final.wmv.
ASF file format detected.
[asfheader] Audio stream found, -aid 1
[asfheader] Video stream found, -vid 2
VIDEO:  [WMV3]  1280x720  24bpp  1000.000 fps  6291.5 kbps (768.0 kbyte/s)
==========================================================================
Opening video decoder: [dmo] DMO video codecs
DMO dll supports VO Optimizations 0 1
DMO dll might use previous sample when requested
Decoder supports the following formats: YV12 YUY2 UYVY YVYU RGB8 [..]
Decoder is capable of YUV output (flags 0x1b)
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [directx] 1280x720 => 1280x720 Planar YV12
Selected video codec: [wmv9dmo] vfm: dmo (Windows Media Video 9 DMO)
==========================================================================
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 329.8 kbit/23.37% (ratio: 41221->176400)
Selected audio codec: [ffwmav2] afm: ffmpeg (DivX audio v2 (FFmpeg))
==========================================================================
AO: [dsound] 44100Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback...
share|improve this question

1 Answer 1

up vote 1 down vote accepted

"MPlayer Sherpya-MT-SVN-r31027-4.2.5" That is not the basic mplayer, sherpya build, MT. MT can cause problems sometimtes. I wrote an article about mplayer binaries under Windows.

Here it is: http://shiki.biomernok.hu/wp/?p=641
Basically just try a build without -mt and not by Sherpya.


Also, try to play around vo and ao. You can check your outputs with:
mplayer -vo help and mplayer -ao help
I use "gl" output because it renders a beautiful subtitle, better than any other player out there and I use dsound ao.

share|improve this answer
1  
MPlayer SVN-r31139(20100507-gcc4.5.0) from sourceforge seems to be the only build that doesn't produce the audio glitch on my platforms. Thanks for the tip, i was beginning to think i hear voices. –  evilSnobu May 23 '10 at 2:19
    
The link in your post is dead; can you replace it or remove it? Thanks. –  slhck Dec 11 at 7:51

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.