Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I'm running on Vista Home Premium and running into some startup performance issue recently. It takes around 4 - 6 minutes from the moment I turn on the laptop Power to the Desktop ready to be used. I only have 4 startup programs running (ATKMedia, ATKHotkey, Symantec and Synaptic Driver). For services, I've already turned off Super Prefetch and Indexing.

After booting, I can use the laptop no problem (i.e. it's fast), but this slow bootup is bothering me.

Is there any tools out there that can help me tell where the bottleneck is on startup?

Thank's in advance for your responses (if any).

NB : I remember that there's a parameter in the registry if turned on, will verbosely output what file is being processed when the Windows is booting up, but I forgot what :(.

My Spec: P8600 dual core @2.4MHz, 4GB of RAM, 5400 RPM HDD

share|improve this question
    
Is it member of a domain? Perhaps it's trying to mount some network resource that's unavailable. –  Nifle Sep 14 '10 at 13:34
    
Oh interesting, how do I check that? –  andreas Sep 14 '10 at 18:58
add comment

1 Answer

up vote 1 down vote accepted

Try this tool:

http://soluto.com/

share|improve this answer
    
Downloaded, and when installing it's stuck at installing .NET at 4%. –  andreas Sep 14 '10 at 12:13
    
@andreas - Try installing .Net separately before installing the tool. –  Nifle Sep 14 '10 at 13:33
    
Installed and Run, but keep crashing :(, is it compatible with Vista? –  andreas Sep 20 '10 at 9:10
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.