Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. Join them; it only takes a minute:

Sign up
Here's how it works:
  1. Anybody can ask a question
  2. Anybody can answer
  3. The best answers are voted up and rise to the top

I'm using Mac OS X 10.6.5 and I'm trying to run some applications on X11 2.3.6. Any application I run, xterm included, loses focus after 1-2 seconds, making them impossible to use.

I'm running various programmes downloaded from fink, and they all do the same, which exludes an application-specific bug. I tried all the options available (follow focus, clickthrough, etc) in X11 with no success.

I couldn't find a fix for this issue. Any ideas?

EDIT: I also posted this question at: http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2655263&stqc=true

EDIT: the issue doesn't arise if I close all the other applications and I leave open only X11. It's not ideal but it works for the moment.

share|improve this question
    
do you use multiple screens or spaces? The window can be hidden in another screen/space. – gulbrandr Nov 20 '10 at 18:59
    
yes I use the spaces. I just tried after disabling the spaces, and nothing changes. I open just one app under x11, and it loses focus for no apparent reason. – Mulone Nov 21 '10 at 10:04

I had a similar problem to this, and the reason was super silly: it was because of stuff I put on top of my wireless touchpad (Apple's "Magic Trackpad").

It took me hours and hours to figure this out. I spent 1 hour with someone from Apple on the phone trying to trouble shoot the problem. Rebooted my machine N times, tried another mouse, taking out all USB devices, all sorts of things. In the end, I realized (by chance) that a folder was sitting on top of the touchpad (which I hadn't used for days), and that's what was confusing it and causing the focus issues...

share|improve this answer
    
that's a good one ;-) But unfortunately in my case it must be a software issue. All the other apps work perfectly, it's just an issue with X11. – Mulone Nov 21 '10 at 9:56
up vote 0 down vote accepted

the issue doesn't arise if I close all the other applications and I leave open only X11. It's not ideal but it works for the moment.

share|improve this answer

I had this problem. The solution for me was in the apple discussion post, about removing a lyrics applet from my dashboard. The problem was only occurring for me after I had opened the dashboard since loggin on to the computer.

share|improve this answer

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .