Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

Starting with the latest update of Mac OS X (10.6.5) all Apple applications (Safari, Mail, iChat, etc.) don't connect to the internet anymore, if the assigned IP address is from the 169.254.0.0./16 range. This is not a routing problem, I can still ping any server I want, even connecting via command line tools works.

I know this problem could easily be fixed by changing the IP address to a more common RFC1918 address (e.g. 192.168.0.0./16), but this is what the ISP assigns via DHCP and I am not sure I can convince them (Xplornet) to change that.

So I am wondering if there's a (hidden?) setting that would convince Apple applications, that they are in fact still online.

share|improve this question

1 Answer 1

up vote 2 down vote accepted

Well, link-local address are not supposed to be used by clients getting a legitimate DHCP lease from the ISP at the very least. Your ISP basically doing something wrong.

I don't know, but maybe apple is trying to close some holes with this kind of configuration.

The easiest thing i can come up with is to add a router in between and use the DMZ functionality to forward all ports..

share|improve this answer
    
I know the ISP is doing it wrong, really wrong. I've thought of a router, too. Unfortunately the Apple computer I'm talking about is on the other side of the big pond and I am not sure if my in-laws will be able to configure that thing correctly without me assisting via screen sharing (which would not work while doing it...). That's why i'd love to have a pure software solution. –  WMR Dec 17 '10 at 12:27
    
well most routers nowadays will have automatic dhcp on lan side, and dhcp client on wan side. the only thing you need to do would be to instruct your in-laws to shutdown the wifi or secure it... and you can consider TP-link routers as they are fairly stable, and they have emulator online.. (tp-link.com/simulator/TL-WR1043ND/index.htm) –  bubu Dec 17 '10 at 12:29
1  
I am having the same exact problem with xplornet and my mac. I can use firefox, but am unable to use several other applications on the computer. Did the addition of a router help them out? –  user61937 Jan 8 '11 at 4:50
    
Adding a router worked well. –  WMR Sep 6 '11 at 20:53

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.