Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I have an Acer Aspire 5735Z laptop with Windows Vista (legal.)

After the login screen, when the sidebar is loading, the OS hangs for like 10 minutes or so. When hovering over the icons on the desktop there is no reaction from the OS (no hover states are shown.) When hovering over the taskbar and quicklaunch icons, the "loading" cursor appears.

Is there any way to figure out what is causing this hang? There have been no changes to the sidebar functionality, although there was a recent OS update done.

share|improve this question

1 Answer 1

up vote 1 down vote accepted

Step one would be to disable the sidebar to see if this is the problem. If it is, re-enable it and then remove sidebar applets one at a time until you find the culprit. Start with any applets that connect to the internet for data. Don't worry about whether you need the applet running at this point: the idea is to find the problem. Once you find the cause, then you decide how to best resolve it.

If the problem still occurs after disabling sidebar, start turning off applications that run at startup. Use msconfig and uncheck items that run at startup.

share|improve this answer
    
Thanks for the tip, if I find any culprit, I'll update. :) –  Kramp Jan 28 '11 at 17:14

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.