Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I had a windows installation that was essentially non functional (RPC process terminating unexpectedly, which caused an automatic reboot, even in safe mode) I brought out the XP install disk and attempted a repair install. The text-mode phase completed successfully, but after rebooting into graphic mode it is stuck at "39 minutes" Windows is running it's busy indicator and cycling features, but I don't see any hard drive activity.

I've run hardware diagnostics, scandisk, chkdsk, etc. and no errors were detected in either the system or the drive.

Update: After letting it run overnight, I get an error message:

Error: The signature for Windows XP Professional Upgrade is invalid. The error code is 426. The service has not been started.


Fatal Error: Setup failed to install the product catalogs. This is a fatal error. The setup log files should contain more information.


share|improve this question
2  
how long do you let it sit at the 39 minutes mark before you kill it off and reboot? –  BBlake Feb 10 '11 at 21:39
1  
Be sure all extra devices are disconnected from the PC during the repair. –  Moab Feb 10 '11 at 21:46

2 Answers 2

We need to know how long you let it set at the 39 minute hang as requested by BBlake, if you did not let it sit for a couple of hours, try that first, if no joy:

Similar issue described here, http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;828267

look at the setup log for clues.

examine the Setup log files for anything that may indicate what may be causing the problem. To do this, press SHIFT+F10 to open a command prompt after the first restart, and after any subsequent restarts, if Setup stops responding. In the %windir% folder (typically, C:\Windows or C:Winnt), look for the Pnplog.txt file. This log file is only created during setup if there is an issue that is detected with hardware.

I would also run a memory tester http://www.memtest.org/

Download the prebuilt ISO, burn it to CD as an Image (not data), boot from that CD and run the memory test for a couple of hours or overnight to stress test the memory. If you get errors with this test you have a bad memory module, if you have more than one memory module installed remove all but one and re-run the test, test each module individually until you find the bad one.

.

share|improve this answer
    
I ran the hardware diagnostics, which included a memory test, though I don't think it took several hours by itself, so it may not be as exhaustive. –  Justin Love Feb 11 '11 at 15:48
    
There was no Pnplog.txt Other logs indicated some unsigned dlls being registered, and catalog files that could not be removed. –  Justin Love Feb 11 '11 at 15:59
    
I would back up the data and do a clean install. –  Moab Feb 12 '11 at 3:57

I had this issue come through once before, and I was able to resolve by booting with the CD, and instead of doing the repair install, I went into the Recovery Console, and ran the following two commands, the next time I tried to do a repair install, it went off without a hitch.

chkdsk -r

Once this completed, I then ran

fixboot

Be careful with the 2nd one, if you are working in a multi-boot environment.

share|improve this answer
    
chkdsk (in recovery console, but not not full windows) halts at 50%, takes a very long time (I left it running over the weekend) and then reports The volume appears to contain one or more unrecoverable problems. –  Justin Love Feb 13 '11 at 22:41

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.