Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

When I'm browsing the Internet every time I type a page or follow a link, the browser always waits for a few seconds on "Sending request... " "Looking up... " or sometimes "Waiting for... ".

This happens when I'm using Firefox or Chrome. I recently ran a cable to see if wireless was the issue but it isn't.

This happens on Windows 7, Ubuntu 11.04 and Fedora 15, so I'm fairly sure it's a router issue.

I've tried changing my DNS servers on the router from my ISP's to whatever Namebench recommended (First was Google, second was OpenDNS I think).

It's not just a slow connection, because my sustained download speed on BitTorrent, SpeedTest etc is pretty fast.

enter image description here

I'm usually quite a technical guy but this has really got me stumped.

share|improve this question
1  
So if you ruled out individual machines and DNS, then it will probably be the router itself. Are you using a cable modem too and which models do you own? –  slhck May 25 '11 at 7:05
    
@slhck it's an ADSL modem built into the router - My ISP (Orange) sent me the router (Netgear DGN1000) but I had it with my old ISP (O2) at the same address, with a different router. –  Rory May 25 '11 at 8:00
1  
"Looking up" is the DNS delay. Be careful with Google/OpenDNS. I find its best to keep the ISP provided DNS as the primary DNS, with Google/OpenDNS as the secondary. Your ISPs DNS normally has a much lower latency, and also helps you get to content cached by your ISP for increased browsing speed. –  Spectre May 25 '11 at 15:37
    
well you could use wireshark see if anything stands out re DNS –  barlop Sep 5 '11 at 2:22

3 Answers 3

Have you checked the ping time on speedtest.net? The most likely problem is latency in your case, which has a major impact on performance.

Another metric to watch for is upload speed. I have a fast internet connection (50 Mb/s) but the bad part is the upload speed is pathetic (2 Mb/s), making overall browsing slower than I'd like.

share|improve this answer
    
+1 for mentioning different types of tests (and congratulations on reaching 10,000 points). –  Randolf Richardson May 25 '11 at 7:23
    
Thanks, but my ping time is respectable. Take a look at the Speedtest link to see my results. My upload speed is 1Mbps which is enough to send the small amounts of data required to request a webpage. –  Rory May 25 '11 at 7:23
    
@Blazemore: what exactly does respectable mean? –  alex May 25 '11 at 7:24
    
@RandolfRichardson: thank you! It took me a while to get to 10k :) –  alex May 25 '11 at 7:25
    
@alex it means it was 36ms on that test, and I never get lag in online games. It seems to only be DNS lookups that have the issue. –  Rory May 25 '11 at 7:26

One possibility is IPv6. Maybe your PC tries AAAA (IPv6 address record) queries first, and falls back to IPv4 after a timeout. What OS do you use?

share|improve this answer
    
As I said, it happens on Windows 7, Ubuntu 11.04 and Fedora 15. Both wired and wireless (different adaptors) so it's not some kind of driver or even firmware issue. –  Rory May 25 '11 at 7:59
    
If AAAA queries are timing out, then the DNS server is broken. My system tries IPv6 first, too, but the DNS queries properly result in an empty reply, in milliseconds. –  grawity May 25 '11 at 8:20
    
My OS at the moment (Ubuntu) is set to ignore ipv6 –  Rory May 25 '11 at 8:31

Have you tried giving yourself a static IP address?

It sounds like it's a DNS lookup problem so maybe have a search around for that. I found this bug report and it's worked for a couple of other people with the same problem as you so give it a go.

If that doesn't work, try borrowing a spare router from someone else to test if it really is a router problem.

share|improve this answer
    
Do you mean a static IP from Orange, or give my computer a static IP (bypassing DHCP)? If you mean the latter, I don't think that's an issue since it occurs to all devices connected to the router. If you mean the former, Orange charge a fortune (probably) for static IPs. Do you have a spare router? Don't forget it's ADSL so you can't just drop one in. It would have to be reconfigured for my ISP, or if it was a cable modem, I'd have to reconfigure my current router to act as a straight ADSL modem. I have a Linksys cable router in a cupboard but I don't know how to use my Netgear as a modem. –  Rory May 26 '11 at 8:25
    
I mean just give your computer a static IP. I can do it on Windows, not so sure on Linux but I expect you know how to. You're right, it may not work, but it's worth a try. As far as routers are concerned, I don't have an Orange one, but someone else at Uni might do. You could just try plugging your Linksys one in and give it a go. I've done that with BT as my ISP and it worked. –  Nick Brunt May 26 '11 at 16:02

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.