Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I have two Dell computers, a laptop and a desktop. I reinstalled Windows XP home on both, from the same CD. Then I installed Service pack 3 and ran windows update. When I connect my Creative Zen media player to the desktop, the MTP software that is part of XP recognizes it, and I can copy file to and from it using Windows Explorer. But when I connect the same player with the same cable to the laptop, I can see it in Windows Explorer, but none of the folders that are visible via the desktop are available, and I can't copy anything to or from it. How can I get this working on the laptop?

share|improve this question
    
Probably not the problem, but I noticed my Zen doesn't like USB hubs, and usually only works properly when connected directly to a port in the back of the PC. –  Badaro Sep 12 '09 at 4:05
    
The Zen is connected directly with no hub in both cases. Thanks for the tip, but I have never needed to use a hub. –  bobmcn Sep 14 '09 at 14:35
add comment

2 Answers

I have a Zen and have experienced nothing but trouble using anything other than their software. I don't like using it, as dragging and dropping files is so much easier. By using their software I haven't had any problems with songs or videos not being the right format, noy playing, etc. Also check out the support page: http://support.creative.com/Products/ProductDetails.aspx?catID=213&CatName=MP3+Players&subCatID=214&subCatName=ZEN&prodID=16999&prodName=ZEN It could just be a firmware thing.

Update: I found another instance of this happening: "Windows XP is supposed to recognize the Zen V as a MTP player automatically, but this didn’t happen on my Dell laptop. In this case, plug-and-play didn’t play very well. Creative support helped me fix this, but a non-technical user might find this process daunting." Maybe you should just contact Creative's Tech support as this person did.

share|improve this answer
add comment

it could also depend on the version of windows media player, I would make sure both are at WMP 11, if not, update that.

share|improve this answer
    
The computer that works has WMP 9. I have tried WMP 9, 10 and 11 on the one that doesn't, with no change. –  bobmcn Sep 14 '09 at 14:33
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.