Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

My Computer Specification

My Motherboard specification

My new Graphic Card

Some days ago I bought a GeForce 8400 GS Graphic card.

My computer satisfied all the minimum system requirements it required. After installing the Card in PCI Express Slot I started the computer. But it now hangs at the POST screen i.e.(the first screen when the PC loads). I have tried changing some BIOS settings but it's giving the same error..

It hangs at Checking NVRAM.

I had checked the graphic card on other PC and its works perfectly. So I think there's no problem in the Graphic card.

If I remove my graphic card and run my PC with built in Graphic card, my PC works and doesn't hang. I upgraded my BIOS but still no fruit. My PSU is of 400W and there no problem in it.

Do I need to disable RAID or is it the problem with my RAM?

share|improve this question
    
what're the power supplies on the two PCs? –  Journeyman Geek Jun 20 '11 at 12:08
    
I use 400 Watt power supply[VIP 400 GOLD]. The card was tested at customer care center and it worked there fine. –  Anirudha Jun 20 '11 at 12:44
    
tried swapping the PSUs and nothing else? –  Journeyman Geek Jun 20 '11 at 12:51
    
when i brought this PC,it had just 240W PSU.. so i brought a new PSU of 400W.. Both PSU's give the same error.. –  Anirudha Jun 20 '11 at 12:54
    
i tries to changed BIOS settings[TRIAL AND ERROR] but its giving the same error.. –  Anirudha Jun 20 '11 at 13:00

2 Answers 2

Your computer should be compatible with this graphics card.

You can't rule out BIOS updates. There are updates all the time to incrase compatibility or offer new features. Without seeing the changelog from your version to the latest, you really can not rule it out at all.... unfortunately in your case it did not help.

Based on the fact it worked in other machines, all I can say is it could possibly be a power issue and the card crashing. You may want to try a new power unit.

Also, take a look in your BIOS and see if you can choose between on board and PCI Express graphics as it may not be selecting the correct adapter.

share|improve this answer
    
my PSU is of 400W nd there no problem in it. I can go into BIOS...I can choose between on board and Pci-E.. y is it hanging at Checking NVRAM . is it a Ram problem or do i need to disable RAID –  Anirudha Aug 3 '11 at 9:20
    
@Anirudha - But you have stated that the card works fine in another machine, so it must be something local to the card or your machine. 400w is not all that much (As you have a P4) and if you have more than two optical/hard drives, along with the age of the system, it could be under-performing and crashing out due to lack of power... You can't rule it out. –  William Hilsum Aug 3 '11 at 10:01

The onboard video is ATI (now owned by AMD), and you're trying to install an NVidia card. It will work, but it's not as simple as plug and play.

First, you need to unistall the drivers for your onboard video. Your new video card shouldn't be installed during this process.

Next, you need to disable onboard video in BIOS, or at least set it to secondary. If you can get into the BIOS settings with your new card installed, do that.

Finally, you should be able to boot into your OS to install the drivers for you new card. Initially, you'll probably be in limited in the screen resolutions supported.

share|improve this answer
    
I think the key is to disable the on-board video via the bios. –  chris Jun 20 '11 at 16:21
    
@chris I said that. It's the second step. –  MBraedley Jun 20 '11 at 16:28

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.