Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

My iPod has been running really slow and the battery has been draining much faster than normal. The battery has a full charge in the morning, by my lunch hour (4 hours later) playing just audio, the battery is down to 50%. Normally, as of a couple weeks ago, the battery is around 90% at lunch time.

Would a "format" and "reinstall" fix that?

Clarifications: I have "rebooted" a few times and it is not jailbroken.

share|improve this question
4  
Note to flaggers: iPhones and other "smart" mobile devices are generally acceptable on SuperUser. Since the iPod Touch is nearly identical to the iPhone, it stands to reason that it also falls under the banner of acceptable material. –  TheTXI Sep 2 '09 at 18:26
    
The PSP can function perfectly well as a pure media device, and the iphone can function pefectly well as a pure gaming device. Is it purely marketing as to whether it's allowed? –  Phoshi Jan 3 '10 at 23:41
    
Do you have Bluetooth disabled, too? –  Martin Feb 4 '11 at 2:34

3 Answers 3

It's called a "restore". :)

Anyway, before you do a restore, trying doing a "reset" first. If not, do a "restore" and there is a very high chance that the problem will go away.

share|improve this answer
    
I'll do that first then. I wish it didn't take so long to do. –  Mike Wills Sep 2 '09 at 18:18
    
A reset is pretty fast. A restore is long... but hey, you could always surf App Store while doing it. ;) –  caliban Sep 2 '09 at 18:23
    
This is what I recommend also. It is nice to just start fresh. –  Troggy Sep 2 '09 at 18:36
    
This did not work for me. The problems came back. –  Mike Wills Sep 15 '09 at 13:36

Is it jailbroken? Have you installed any background app if so? Backgrounder and Intelliscreen are two major culprits.

Otherwise, do you have push set to some frequent amount of time?

share|improve this answer
    
I have WiFi disabled while at work (no wifi anyway) and added clarification that it is not jailbroken. –  Mike Wills Sep 2 '09 at 18:18
up vote 0 down vote accepted

As an update to my problem, I had to do a restore then basically reset everything from scratch. Restoring the backup only brought back the problem.

share|improve this answer
    
When you went to post this, an alert box popped up saying "If you're responding to answers left on your question, use the comments link under each answer." Can you please refrain from posting answers that aren't answers? This post would be better suited as a comment to the accepted answer. –  David Pearce Sep 15 '09 at 10:23
    
This IS the answer. This is what I did to resolve my issue. No one else answered my question, so I had to answer it myself to close the loop. Is that wrong? –  Mike Wills Sep 15 '09 at 13:36
    
Sorry, I corrected my answer. –  Mike Wills Sep 15 '09 at 13:37

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.