Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I have an LVM related problem. We have a server that 'learned' about a foreign volume group through a hard drive that was briefly attached. Now, with that hard drive gone again, all LVM utilities complain about lots of IO errors (read failed) for this missing volume group.

root@coruscant:~# vgs
/dev/mapper/vg_old-lv1: read failed after 0 of 4096 at 2147418112: Input/output error
/dev/mapper/vg_old-lv2: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
[...]
/dev/mapper/vg_old-lvn: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
VG        #PV #LV #SN Attr   VSize   VFree
real_vg_1     1  36   1 wz--n-   1.73T  1.04T
real_vg_2     1   3   0 wz--n- 111.66G 61.66G

As you can see from the output of vgs, the 'missing' zombie VG is not actually listed in the output of the utilities. I can also not disable it with 'vgchange' or remove it with 'vgremove' -- These tools just return 'volume group not found'.

Any hints on how to remove this 'zombie' VG from the system without rebooting?

System:

  • Ubuntu 8.04LTS, x64, 2.6.24-29-xen,
  • LVM version: 2.02.26 (2007-06-15)
  • Library version: 1.02.20 (2007-06-15)
  • Driver version: 4.12.0
share|improve this question
add comment

1 Answer 1

The solution for removing ghost LVM-volumes is 'dmsetup'. Do something like:

# dmsetup remove --force /dev/VolGroup01/LogVol00

After that your 'vgs'-command does not display the read errors.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.