Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I have the solution for this, but since it is problem that has occurred on two versions of Ubuntu I thought I'd share it.

Sometimes my integrated webcam is not functioning, I try to load cheese or skype and they tell me that no device is available.

I run dmesg and get:

 dmesg  | grep video
[    0.326451] pci 0000:01:00.0: Boot video device
[   20.999208] [Firmware Bug]: Duplicate ACPI video bus devices for the same VGA controller, please try module parameter "video.allow_duplicates=1"if the current driver doesn't work.
[   21.608294] Linux video capture interface: v2.00
[   21.610059] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Laptop Integrated Webcam (05a9:2640)
[   21.612608] uvcvideo: UVC non compliance - GET_DEF(PROBE) not supported. Enabling workaround.
[   21.612692] uvcvideo: Failed to query (129) UVC probe control : -32 (exp. 26).
[   21.612696] uvcvideo: Failed to initialize the device (-5).
[   21.613004] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
share|improve this question
add comment

1 Answer

up vote 1 down vote accepted

During boot there is intermittent timing issue that causes the problem.

Simple solution is to remove and reload the relevant module through upstart.

Create a file named webcam_fix.conf in the /etc/init directory.

Content of webcam_fix.conf -

# Webcam fix 

description     "rmmod uvcvideo, modprobe uvcvideo"
author          "Bryan"

start on (net-device-up
          and local-filesystems
      and runlevel [2345])
stop on runlevel [016]

script
    rmmod uvcvideo || true  
    modprobe uvcvideo

end script

console output
share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.