Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I need to record my screen. Everything works fine except I am getting bad quality sound (onboard sound card) in any screen recorder software. Installed newest drivers. I have tried everything. Camstudio can't even detect recording line for speakers.

Motherboard Name - Gigabyte GA-945PL-S3
Realtek ALC888 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1] - PCI
Operating system - Windows XP Professional

This onboard card Is very good, because it has 4 rear Speaker outputs, one rear Microphone jack and one rear Line In jack. Front panel has microphone input and speaker output. I can change the behauvier of these jacks. For example I can use the Realtek HD Audio Manager to set all connectors to output sound or input sound, or just manage each connector. That's why it is a good onboard card. But I need to make a christmas video with recording my screen, sound and microphone except my card has bad a quality of audio recording. Also the card can suppress background noise (can listen to TV that is 1 meter far from microphone and talk with friends, no problems).

I have this old but still working fine audio card: Creative AudioPCI 9918.

This is not my image, but this is same PCB

I was using this card to record my system sound on the old computer, but now it's just lying around. So my idea is to use this card for recording sound and use my front panel for mic and headphone. Will this setup work or I just need to think of something else without loosing front panel?

share|improve this question
    
I am not understanding completely. Can you clarify what you mean by "record my screen"? Also, the onboard audio should be much better than the old card. With exception to recording the microphone, music and video are combined via software, not the sound card. Check your settings to make sure your microphone is set up properly. –  CharlieRB Dec 23 '11 at 20:41
    
@CharlieRB Everything is fine, double checked. Just the Stereo Mix is recording with bad quality. I need to record my system sound, speach I can record other day. –  Little Helper Dec 23 '11 at 20:43
    
That looks .. seriously oldschool –  Journeyman Geek Dec 24 '11 at 0:06
    
possible duplicate of using onboard sound card with dedicated soundcard –  Ƭᴇcʜιᴇ007 Dec 24 '11 at 1:56
add comment

1 Answer 1

This appears to be an issue with Camstudio related to HD audio. Here is a link to several suggested fixes on Camstudio's forum. Be aware there is a lot of reading and some are computer brand specific.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.