Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

For some strange reason, my computer suddenly doesn't show certain unicode characters anymore! I have no idea what happened.

Affected applications include Windows Explorer (should be Japanese characters), Google Chrome (should be a heart), and Winamp (should be stars):

unicode unicode enter image description here

Russian, German etc. characters are displayed normally. Chrome also displays Japanese script on websites, but not in the GUI. How can I fix it?

Update: I have tried to use System Restore to fix it. I needed to go back in time quite a while because the most recent restore points didn't solve it so I used one from the middle of November. After that restore, Unicode symbols were displayed again. Then I updated my system with Windows Update again because those were removed during the restore. After that, the error occurred again! I then did a restore to a point before my new updates, but the error persists, and the old restore point (which I used before) is gone and there are currently no other snapshots of the system. Any suggestions on what to do now?

Update 2: I could find a workaround:

Control PanelRegion and LanguageAdministration → Change Language for Unicode-incompatible programs to Japanese (Japan).

All mentioned programs display their symbols correctly again. However, I don't consider this a fix because these programs are not usually Unicode-incompatible, and it also leads to some (non-serious) artifacts in some programs. I still welcome an answer that tells me what went wrong here and how to fix the issue.

Update 3: I think I have isolated the particular Windows Update which causes the error. It is Slow performance in applications that use the DirectWrite API on a computer that is running Windows 7 or Windows Server 2008 R2. I have installed all other updates except this one, and the error did not occur again.

Update 4: The true origin of this problem was Chrome, see accepted answer. Workaround: put shortcut with Unicode name on desktop so that explorer.exe is the first process to display a Unicode string after booting.

share|improve this question
1  
Have you attempted a System Restore to a point when it was working? –  techie007 Dec 24 '11 at 19:53
    
I did, see my update. –  Felix Dombek Dec 25 '11 at 18:29
2  
Try reinstalling font. Also what is your default unicode language? –  Little Helper Dec 25 '11 at 18:50
    
How do I find that out? However, as you can see in the screenshots, the error occurs with different fonts so I believe it's not a problem with the font. –  Felix Dombek Dec 25 '11 at 19:37
1  
This worked for me, and, in fact, I could then change the "Language for Unicode-incompatible programs" back to "English (United States)" which is what is was before, and the fix continued to work. –  Brian Rothstein Mar 8 '12 at 20:10
show 1 more comment

2 Answers

up vote 14 down vote accepted

Found this interesting tidbit. It seems that this may have something to do with which application first tries to display a unicode character.

Long story short, I found this bug for Chromium and a comment in the discussion suggests that this is the case and provides a workaround of putting a unicode-named file on the Windows desktop to force Windows to be the first application to render a unicode character:

"Therefore, as a workaround for this issue, put a file named 火.txt or similar on your Windows Desktop. I suppose this causes Windows Explorer to be the first program to render a [unicode] character."

I tried this approach and sure enough, it worked for me -- without having to change the Language for Unicode incompatible programs."

share|improve this answer
    
After reading through it all again, this might very well be the correct cause for my issue. Thanks for posting it here. +1. –  Felix Dombek Aug 26 '12 at 15:47
    
Seems as if it really was this. Accepted. –  Felix Dombek Sep 3 '12 at 4:34
    
This a) is additionally necessary / useful on Windows 8. b) Isn't 100% effective. Maybe another application that starts with Windows sometimes beats Explorer to the desktop? Can't think of any likely candidates, especially not with the shell:startup lag in Win8. –  FauxFaux May 7 '13 at 7:17
2  
I just tried it and it worked a treat. Chrome is seriously broken if it prevents the entirety of Windows and all applications to fail to show Unicode correctly. ಠ_ಠ –  Synetech May 25 '13 at 0:28
1  
@FelixDombek, that makes sense and is what I assumed, but even if that’s the case, it is still Chrome that is misusing/exploiting/exposing/triggering a bug in Windows since other browsers don’t cause it to happen. I suppose that can be either a good or bad thing depending on your viewpoint. –  Synetech Jun 6 '13 at 14:09
show 1 more comment
  1. Change your "Language for Unicode incompatible programs" to Japanese (any other language will do)
  2. Change this back to the original value.

It fixed the issue I had with the display of Chinese characters after a Windows update.

Brian Rothstein left a comment with such an answer.

share|improve this answer
    
Didn't work for me when switching back. However, I think I know now which Windows Update is responsible. I'll post more info when I'm sure. –  Felix Dombek Apr 12 '12 at 16:53
    
Any update Felix? I recently ran Windows update and am now having the same problem. And like you, changing the "Language for Unicode incompatible programs" doesn't stick when changing it back. –  kiddailey Jun 10 '12 at 5:59
    
@kiddailey: The fault lies with either support.microsoft.com/kb/2545698 or support.microsoft.com/kb/2505438, I'm quite sure. Not installing those two updates has stopped the issue from recurring so far. –  Felix Dombek Jun 21 '12 at 20:12
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.