Sign up ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I'm trying to setup a vpn server with an old box I have at my office. I only have a single ethernet port and saw on reddit that it was possible to use only one to create a vpn server.

The problem is that my router is set at and in /etc/openvpn/server.conf I have server It automatically sets the TUN interface to and I think thats is conflicting with the router IP. Is there a way around that by possibly setting that ip to be different?

share|improve this question

migrated from Feb 2 '12 at 4:27

This question came from our site for professional and enthusiast programmers.

1 Answer 1

up vote 0 down vote accepted

Yes, changing that will fix your problem. I'm not sure if its a hard requirement but you should set your address pool for the VPN to something other than that of your LAN.

At home my IP range is and here is the OpenVPN settings I use:

push "route"

When I connect to the VPN, I can still access all the resources on my network, but my address pool for VPN is isolated from the LAN. See Expanding the scope of the VPN to include additional machines on either the client or server subnet.

share|improve this answer
So far so good. No more network conflicts. now I just have to check the actual VPN tunnel. –  Logan Best Feb 2 '12 at 14:24

Your Answer


By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.