Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

My OCZ Vertex 3 SSD is dying, and I just got a Kingston HyperX to replace it.

Windows 7 is installed on the 128GB Vertex SSD, and I have a 1.5TB disk for games and media. The SSD only has the OS, MS Office, and Visual Studio.

I just need to migrate the contents of the old SSD to the new SSD. When creating a system image, I do not have the option to only select the C: drive (the SSD); the D: drive (1.5TB) is also included. I guess because many programs are installed in the D: drive, Windows think it's also necessary to include it as part of the image?

My original plan was to just create an image of C: and put it into the D: drive, then boot from DVD and restore the image to the new Kingston HyperX SSD. But now I'm at loss.

share|improve this question
add comment

3 Answers

Install both SSDs into your computer. Download and burn a copy of CloneZilla to a CD/USB. Boot from the CloneZilla media and then clone your Vertex to your HyperX. Remove the Vertex from your computer. All in all, should take 15-30 minutes. You may need to reconfigure your BIOS to boot from the HyperX. Also, if using SATAIII, make sure that you plug both SSDs into the SATAIII controller.

share|improve this answer
add comment

One possibility is EaseUS Disk Copy: http://www.easeus.com/disk-copy/

Something else to consider since you are running Windows 7, is to boot directly to a VHD image of your current C: drive.

You can use the Disk2VHD utility available from Sysinternals to create a VHD copy of your current C: drive (be sure to run the executable from any other drive EXCEPT the C: drive for it to work properly).

Then you should be able to copy the VHD to your new C: drive and boot from it. Scott Hanselman has a good post about this:

http://www.hanselman.com/blog/LessVirtualMoreMachineWindows7AndTheMagicOfBootToVHD.aspx

share|improve this answer
add comment

Try disabling the 1.5TB drive in BIOS, then maybe windoze will not see it in the imaging process.

You will obviously have to use a separate (USB?) drive to store the backup, then, swap the SSD drives and restore to the new SSD, then re-enable the 1.5 drive in BIOS.

Hope this helps.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.