Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

Often when I leave my computer for a while (more than about 3 or 4 minutes, at a guess) the graphics driver will crash when I come back to it. The screen goes black for several seconds then comes back with a little popup in the bottom right saying "Display driver has stopped responding and has recovered". Sometimes it also freezes on the black screen and I have to reset the power.

I've tried reinstalling the drivers, rolling them back several versions (and I've had this problem for months, so it's not one specific version), replacing the card and modifying the "Timeout detection and recovery" registry value as detailed here.

Searching reveals that several other people have this problem or variants of it, and some have suggested that Windows 7 doesn't restore power to the graphics card properly when it resumes from idling. What do you think? Is there a solution?

Some more details:

  • My GPU is an Nvidia GTX 560 Ti, but I was using a GTX 275 before and had the same problem.
  • It doesn't make a difference if the computer or monitor is asleep or the screensaver is running (It often crashes when I move the mouse after watching a 3+ minute Youtube video, or if I leave a game paused for too long).
  • The applications on my startup list (and therefore usually running when I leave the computer) are:

    • Microsoft security client
    • BOINC Client (Distributed computing program that performs heavy calculations when the screensaver is on)
    • Skype
    • Dropbox
    • Steam
share|improve this question
    
Can you please provide specifics as to A: What the video adapter in this system is, and B: What is generally running when you leave it? Also, is it going to sleep, are the monitors entering power save mode, or is it just any period where it's not actively being used? –  Shinrai Apr 23 '12 at 21:34
    
OK, I've edited the question :) –  Tharwen Apr 23 '12 at 21:55
    
Does this happen when you boot into Safe mode? –  harrymc May 21 '12 at 11:34
    
@harrymc Tried it in safe mode. I left it for about an hour and a half, periodically going back to wiggle the mouse, and it didn't crash. –  Tharwen May 21 '12 at 20:55
    
@Tharwen Out of curiosity, can you try dialing down as well as turning off the hardware acceleration in Windows and see if that makes a difference? Control Panel -> Personalization -> Display Settings -> Advanced -> Hardware Acceleration slider. –  emgee May 22 '12 at 0:17
add comment

4 Answers

For me this problem was caused by Bitmining malware. GPU load went up to 100% after computer was idle for a few minutes and when i moved the mouse the screen flashed and gave me the “Display driver stopped responding and has recovered” message. Check your taskmanager/processes and if you see a random .exe file popping up when your computer is idle. for me it was bcg.exe

I solved this problem by downloading Combofix removal tool and renaming it to something random and then running it.

share|improve this answer
add comment
up vote 1 down vote accepted

My computer has been out of action for a month or so (PSU exploded, eBuyer sent me a broken one twice), but I found the problem shortly after getting it up and running again the other day.

The crashes were caused by BOINC, which I had set to run when the computer was idle. I turned it off and now it's not happening any more.

share|improve this answer
add comment

Since you say that this problem doesn't happen when you boot into Safe mode, then this problem is due to either :

  1. Some installed product on your computer, or
  2. The display driver.

To verify which one is the right explanation, you can Autoruns for Windows to massively turn off startup programs and reboot, and see if the problem disappears. Autoruns allows you to easily restore these entries.

If this is caused by some startup program, you can find this (painfully slow) by turning these programs off and on in groups and rebooting.

For the display driver, first go to the NVIDIA Driver Downloads page and use the "Graphics Drivers" button to let it automatically find your right display driver.

If the found display driver is the one that you already use, then you can still try older versions of the driver, but I am not very optimistic about this. You can also contact Nvidia Support in order to ask for help.

If not a video driver problem, I see two options :

  1. A hardware problem with your video card,
  2. A problem with your Windows setup.

Since this happened with two different video cards, the first probably doesn't apply.

For the second, a clean installation of Windows is required. If you go this way, reinstall the products in groups and reboot to verify, in case one of the installations causes this mess.

I don't see an easy solution to your problem - you will have to do lots of checking.

share|improve this answer
    
Well, now I'm in the awkward position of having a bounty to assign but being unable to check if this answer actually helps or not (because I suddenly find myself separated from the offending computer). Since you're probably right and I just need to do a load of boring, routine computer-checking, I'll give you the bounty in a few days anyway. –  Tharwen May 22 '12 at 19:08
    
As for the driver, I've already got the latest one, I've tried rolling back several years, and I've had this problem with every version I've used since I got the computer nearly 2 years ago. –  Tharwen May 22 '12 at 19:09
    
If the problem persists in a clean install of Windows, then you would have very good grounds for contacting Nvidia Support, who might furnish you with the tools to analyze it. This is a high-end GPU, after all. I hope this isn't a motherboard problem. –  harrymc May 22 '12 at 19:33
    
So do I. I sort of hope there's just a loose connection somewhere in the computer... I'll do some proper rigorous checking in about 2 weeks time. –  Tharwen May 22 '12 at 19:38
    
Since you have changed the video card and the problem persisted, I don't believe that this is a question of bad contact or of dirt. But strange things do happen. –  harrymc May 23 '12 at 6:40
add comment

Which drivers are you running?

I had similar issue with 275.xx version of NVIDIA drivers.

Try updating your drivers to latest version(295.xx) from NVIDIA website.

share|improve this answer
    
I've had this problem since I got the PC, back at version 260.xx-ish (And I'm running 295 now) –  Tharwen Apr 24 '12 at 15:14
    
Try one thing. Run setup for latest NVIDIA Driver again. And perform a clean install. Setup has an option for that. –  tumchaaditya Apr 25 '12 at 2:46
    
Done it already :( –  Tharwen Apr 25 '12 at 16:03
    
Try restoring default settings from NVIDIA control panel if that helps.. –  tumchaaditya May 22 '12 at 7:07
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.