Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

What are the various reasons for a single laptop computer to repeatedly randomly switch to "limited connectivity" on a previously working wireless network - sometimes after a couple of minutes, sometimes after an hour or longer? Here are various other facts of interest:

  • Computer is running Vista Home
  • Other (laptop and desktop) computers work fine in the wireless network without losing their connections.
  • The network adapter is Intel PRO/Wireless 3945ABG Network Connection
  • After losing the connection, the only way to reconnect is to either reboot the computer or deactivate and reactivate the network adapter.
  • The connection is lost when the computer hits a high CPU load, for example when running Flight Simulator X.
  • Signal quality is great, even with limited connectivity (5 out of 5 bars)
  • Power Saving Mode is on "Loud Environment" mode, i.e. the highest power setting.

Let me know if I'm missing any important information.

Edit 1 - see this thread for some ideas. None of them work for me however. :-/ http://www.vistaforums.com/forum/Topic4198-45-14.aspx

Edit 2 - for anyone else visiting this, you could try the latest Intel driver (June '09): http://is.gd/3o0wh This seems to have worked for me! (fingers crossed)

share|improve this question

2 Answers 2

Change the Power Saving Mode of your WLAN adapter to 'Disabled' or CAM (Constantly Awake Mode).

alt text

share|improve this answer
    
Great idea, unfortunately it hasn't helped. Any other ideas? –  Epaga Sep 17 '09 at 18:13
    
use some up-to-date Linux Live CD (e.g. Ubuntu 9.04) and see if the wireless connection works flawless there (to rule out faulty hardware) –  Molly7244 Sep 17 '09 at 18:24
up vote 0 down vote accepted

Use the new (June '09!) Intel 3945ABG driver. That seems to have worked for me - at least, the steps I used to reliably reproduce the problem (start up Flight Simulator X, fly around a minute) now no longer reproduce the problem, I haven't had the connection drop off since.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.