Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I am running Win 7 64 Professional with an Core i7-3770s an 16GB RAM on Gigabyte GA-Z77X-D3H motherboard. My Logitech M515 mouse (as well as an older mouse I tried to make sure) freezes for several seconds from time to time. I have tried without success

  • updating drivers
  • switching to different USB ports
  • disabling USB and RAID controllers
  • setting energy settings to high performance
  • uninstalling old device drivers no longer used

On another forum someone suggested running DPD latency checker, which showed that every ~2-3 seconds something kicks the latency up to > 4000µs, but I haven't figured out what program is responsible for that - disabling all but the most essential device drivers had no effect.

Has anyone here had this problem and solved it?

share|improve this question
    
Have you tried removing the Logitech drivers and running the mouse with the base Windows drivers? –  Oliver G Jun 13 '12 at 20:05
    
Is anything else sharing the usb hub? Have you checked your batteries? Are you sure it's the mouse-freezing and not the whole computer? Have you looked at what's running the background? –  TheCompWiz Jun 13 '12 at 20:22
    
I tried uninstalling the Logitech drivers - no freezes up till now, but they were infrequent before. The USB hub has several other devices connected but I had the same problems when I had only the unifying receiver connected. It is only the mouse, as music or games run just fine while the mouse freezes, even accepting keyboard input. The batteries are fine. I have several programs running in the background (Dropbox, Google Sync, Firefox, Thunderbird) but freezes even happened with 95% CPU free. –  hd42 Jun 13 '12 at 20:27

3 Answers 3

up vote 1 down vote accepted

Please refer here for a solution to this problem.

share|improve this answer
2  
Thanks for your answer, but could you distill the main points here, and just reference the original post? It will better help others who have the same problem. –  sblair Jul 21 '12 at 23:49
    
Thanks for your Link. I found the solution in that forum. Logitech offers the ProxiTool to disable the proximity sensor. Since I did that, I haven't had this problem any more. –  hd42 Sep 4 '12 at 13:28

I was experiencing this as well, until finally the cursor stopped moving altogether. That helped me find the actual problem--there was a curly piece of lint obstructing the optical sensor. I guess the lint was shifting around as the mouse moved and occasionally blocked the sensor.

This has happened to me twice in the last couple of years, so it'll be interesting to see if this helps solve anyone else's problem.

share|improve this answer
    
I had a similar issue and it was driving me nuts. I had a few, hard to see cat hairs that were in the well for the sensor and when I removed them and the mouse works perfectly again. –  Keltari Jul 16 '12 at 21:01
    
Unfortunately, my problem persists after thorough cleaning and existed from the day the mouse left it's package. –  hd42 Jul 25 '12 at 13:12

I was experiencing occasional freezes and I think that was a problem with RAM. I don't really know what kind of magic Windows used, but it seemed to quietly recover from each stall after a few seconds without telling me anything.

Hit Start and run Windows Memory Diagnostics, after the computer restarts switch test to extended (that's the one that found errors) and let it run not 2 but 4 or so iterations. After I narrowed the problem to particular sticks, I have removed that pair and the problem went away with remaining sticks.

I'm using Logitech m570 and I'm actually curious if RAM was not the issue.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.