Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I am attempting to use FFmpeg to extract audio from a mp4 and I keep running into this error:

CFileffmpegvideo.mp4: No such file or directory exist. 

I am in command prompt (in Windows 7) and have the path as C:\Files\ffmpeg (Where ffmpeg is).

I run this command line

ffmpeg -i C:\Files\ffmpeg\video.mp4 -f mp3 -ab 320000 -vn music.mp3

The file is in the same folder as ffmpeg. I know I am missing something simple here but what is it?

Here is a short video showing the exact process.

Screenshot Showing Error

share|improve this question
    
Do you actually have "file-name.mp4" in the command line? I don't mean with the quotes, but I mean that specific and exact file name? And... do you actually have a mp4 file called "file-name.mp4" in the directory C:\Files\ffmpeg ? –  Bon Gart Jun 24 '12 at 2:41
    
@BonGart - Yes I do –  Lynda Jun 24 '12 at 2:55
    
Yes I do, to both? Meaning you are using that exact phrasing AND you have a mp4 file with the generic name of "file-name.mp4" in that specific directory? Because that's what the error is telling us... that there isn't any file by that name in that directory. –  Bon Gart Jun 24 '12 at 2:57
    
@BonGart - I posted a couple screenshots showing the directory and the command prompt screen with error. –  Lynda Jun 24 '12 at 3:06
    
Ok. so then the answer was NO.. you were NOT using the exact phrase "file-name.mp4" in the command line, and you do NOT have a file actually called "file-name.mp4" in that directory. What you should do is remove "c:\Files\ffmpeg" from the command line and try again. Since the file you are converting is in the same directory as ffmpeg, you don't need the absolute path. –  Bon Gart Jun 24 '12 at 3:07

4 Answers 4

up vote 2 down vote accepted

I recreated your situation (as best I could) on this computer after I watched your video. I downloaded the same version of ffmpeg (don't know about build, since I am limited to using the 32 bit version), copied the executable from the bin folder into the main one, put an mp4 file called "video.mp4" in there, and used your exact command line parameters, minus the absolute path...

ffmpeg -i video.mp4 -f mp3 -ab 320000 -vn music.mp3

enter image description here

..and it worked perfectly for me. Now, I didn't do it from the same directory structure as you had set up (c:\files\ffmpeg). Do you have ffmpeg installed anywhere else on the computer? Have you considered trying a previous build/version? What about 32 bit vs. 64 bit... or vice versa? Is this the first time you've used this version of ffmpeg? Or... has it worked perfectly up until now? Have you tried renaming the input file (silly, I know)?

share|improve this answer
    
Thanks for your help. I have taken a short video showing the exact process. No luck. Here is the link: screencast.com/t/f50qR5eWq2B –  Lynda Jun 24 '12 at 6:32
    
@Lynda I edited my answer a bit, included some possibilities at the bottom, upgraded ffmpeg to the same version as you show... –  Bon Gart Jun 24 '12 at 13:49
    
I will have to try different build I guess. I have tried renaming, re-ordering the file system etc and still same results. This is the only place I have it installed. And I tried ffmpeg on an old computer with the same results and stopped attempting it because the computer had issues. This is a different computer without the issues of the other and still and results. I will try another build I guess. –  Lynda Jun 24 '12 at 16:12

You may have double extension of file, your "video.mp4" is in fact "video.mp4.mp4" (look at screenshoot of your Windows folder, README.txt has extension hidden)

share|improve this answer

It looks like ffmpeg is having trouble with your absolute filename. I guess, since it's more concentrated on Unix-like environments, it's using \ as escape character. Try using forward-slashes instead.

share|improve this answer

Do a DIR search of the directory to see if the file name has not been changed to "File.mp4.mp4" or similar. That was my problem using Windows Vista and 7.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.