Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I've got an Acer Aspire One running Linux. When I connect to my building's wifi, everything seems fine for a short period of time (I can google a few things or start downloading an Apt package), but then other devices on the network lose their IP addresses. Shortly after that, my computer also gets disconected. My computer is set to use DHCP.

What causes this, and do you know how it could be fixed? Am I causing a broadcast storm?

share|improve this question

migrated from serverfault.com Jul 16 '12 at 19:18

This question came from our site for system and network administrators.

    
Check router for static IP settings. –  Abhijeet Kasurde Jul 16 '12 at 17:25
    
I do not have access to the router. –  Ivy Jul 16 '12 at 19:16
    
@DKNUCKLES Thank you. I wasn't sure since I thought it equally likely that it was a router problem as that it was a problem with just my settings. I'm not sure if my laptop is the only machine that causes this problem. –  Ivy Jul 16 '12 at 19:18
    
Oh good someone moved my question. Thanks! –  Ivy Jul 16 '12 at 19:22

2 Answers 2

Just to be sure there is no misconfiguration, try connecting to the network from a Linux live system and see if it still happens.

If it does, you might want to sniff packets on your network using tcpdump or Wireshark and watch for something unusual coming from/going to your host. If possible, you might also want to try another NIC (connected through USB). Besides the NIC the driver or the firmware you are currently using could also be faulty and cause misbehavior on the network.

share|improve this answer
    
This is a great idea. I don't own an external or a large enough USB drive at the moment, but I will be sure to give this a try. Thank you –  Ivy Jul 18 '12 at 15:27

Probably something is screwed up with your laptop's network setup. Check if you might be running a rogue DHCP server or have set up bridging (use ifconfig to check for bridge intrerfaces) in an unhealthy way.

share|improve this answer
    
Running an arp-proxy may cause similar effects as well. –  Tonny Jul 16 '12 at 18:20
    
I don't have any bridge interfaces. I don't remember setting up a dhcp server ever.. it's a fairly freshly wiped Ubuntu installation. Could my NIC be bad? –  Ivy Jul 16 '12 at 21:48

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.