Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I updated my Windows Vista Business machine (Dell Vostro 1500, 32-bit) to SP1 a few months back, along with updating several device drivers to the latest ones available from Dell. Since then, I've noticed the following:

After the computer has had an uptime of several hours, I start to get audio crackling and distortion during some network access. The crackling corresponds to spikes in DPC latency.

  1. There are no such problems right after a boot-up or restart; the DPC Latency Checker shows latency in the green when the computer has been up for a short amount of time.

  2. The spikes get progressively worse with increasing uptime. Currently, I'm seeing peak values of 10000 - 16000 microseconds.

  3. By uptime, I mean the length of time that the computer is actually on and awake, from boot-up. Time spent in standby mode does not seem to contribute to the increasing latency. Rebooting resets the crawling latency.

  4. The spikes don't seem to happen for all network access. They are worst when initiating connections (e.g. loading web pages, connecting to an SFTP server, browsing a network drive). For example, if I am downloading a large file, the latency only occurs at the beginning of the download.

  5. The spikes occur whether I am using a wireless or wired connection (Dell Wireless 1490, Broadcom 440x 10/100). No gigabit networking or anything that is known to cause audio problems.

  6. There don't seem to be any IRQ conflicts involved. The "High Definition Audio Controller" (SigmaTel High Definition Audio CODEC) is on IRQ 21; both of the network cards are on IRQ 17.

  7. The audio distortion occurs for every software audio source I've tested: iTunes, WMP, VLC player, Flash videos.

Any idea what might be going on and how I might fix this?

UPDATE

I suspect that the problem is somewhere deep in the networking stack. I've tried disabling all network adapters and pinging 127.0.0.1. Without any real network access, I still get DPC spikes around 10000 μs. This is kind of ridiculous.

share|improve this question

4 Answers 4

I've suffered the same issues; usually, restarting the Windows Audio service seems to fix most of the issues. Flash, however, doesn't seem to cope with the Audio service restarting.

Doesn't stop the problems occurring, though, which is annoying.

share|improve this answer
    
I've tried restarting the Windows Audio service and related services, and it has no effect on DPC latency -- the spikes continue during network access. –  kpozin Aug 1 '09 at 3:06

I'm having similar problems on a Studio XPS 16. The bad audio is annoying, but it also causes my wireless connection to drop occasionally which diconnects me from my VPN. that really gets in the way.

I've seen this issue in a number of forums - some people claim to have solved it by flashing their BIOS. Other claim the Intel Marix Storage drivers are the culprit. Those are the top two fixes on the forums. Or any old drivers - WLAN, video, audio, USB, power management.

Nothing has worked for me yet, but maybe some of these things will help you. Just go to the downloads on the Dell support site and make sure everything is up to date.

share|improve this answer
up vote 0 down vote accepted

The culprit is Comodo Personal Firewall.

The problem has been confirmed by numerous other users on the company's forum, known for more than half a year, and acknowledged by the developers (and has not yet been fixed).

Guess I'll be using Windows Firewall for now until a fix is released.

share|improve this answer

For future reference, you can trace the cause of high dpc latency using a tool like

i had an answer on this SuperUser question that went through the troubleshooting steps.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.