Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I installed Visual Studio 2012 yesterday and during the install my path somehow got screwed up1. Since then, the icons for applications that are part of Windows are the default "unknown" icon, but other icons are fine. The applications that the shortcuts link to launch fine when the icons are clicked on.

Taskbar:

Taskbar

Start Menu:

Start Menu

I have fixed my path, but the icons still show incorrectly.

Any ideas on how to flush what appears to be a set of cached icons?


1 Something took a path of A;B;C;D; and turned it into A;B;C;D;A;B;C;D;E;F; - duplicating a large part of it to that point that no more characters were available to type in the edit box in system properties. This had the side-effect of Windows reporting that it couldn't find %windir%.

share|improve this question
    
Have you tried logging out and back in? Or restarting the computer? –  Indrek Aug 16 '12 at 23:08
    
@Indrek: Yes, I've restarted several times. –  adrianbanks Aug 16 '12 at 23:10
    
Check the path for space(s) after a ; which causes everything past that point to be skipped. A path of A;B;C; D;E;F would only be seen as A;B;C. Microsoft really needs a decent editor for the path environment variable. Posting your path environment variable(s) should let others spot problems as well. –  Brian Aug 16 '12 at 23:20
    
@Brian: no, there are no spaces present. –  adrianbanks Aug 16 '12 at 23:22
    
Have you tried recreating the Icon cache? See Windows 7 Desktop Icons corrupt –  techie007 Aug 16 '12 at 23:44
show 1 more comment

2 Answers

up vote 5 down vote accepted

I eventually solved this by following the advice given here, although not the advice in the article but the advice in one of the comments:

change momentarily the screen color depth to 16 bits, for example, and, when Windows asks you whether you want to keep the changes or not, click "No" to restore the original settings.

The advice in the main body of the article (about changing the view hidden folders and files setting) didn't work.

share|improve this answer
    
Yea something to do with icon caching. I had simialr issue with my chrome icon dissapearing comming back dissapearing. After a long awaited format its ok now. –  ppumkin Aug 17 '12 at 10:20
add comment

I think that loosing the icons is only one of the symptoms of a broader problem, which is that the PATH variable gets messed up. See the following discussion on the VisualStudio forum. The problem seems to be caused by an excesively long PATH variable.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.