Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

Since I have my new computer, I have a very weird problem.

Facts:

New Computer:

  • Motherboard: ASRock Z77 Pro 3
  • Graphics-card: Asus1GB D5 X EN GTX560 DCII OC/2DI R
  • CPU: Intel i5-3570
  • Windows 7 64bit (newly installed)
  • 500W beQuiet special edition (92% efficiency)
  • 8GB 1333MHz DDR3 Corsair RAM (CL9)
  • Scythe Mugen 2
  • 2 magnetic HDDs + 1 SDD
  • 1 DVD-R

Old Computer:

  • Motherboard: Asus P55 something
  • Graphics-card: Asus1GB D5 X EN GTX560 DCII OC/2DI R
  • CPU: Intel i7-870
  • Windows 7 64bit
  • 550W Corsair
  • 8GB 1333MHz DDR3 Corsair RAM (CL9)
  • Scythe Mugen 3
  • 2 magnetic HDDs + 1 SDD
  • 1 DVD-R

On the old computer it worked fine with two monitors. Moving to the new (I took the same Graphics-card) it only works with one. The weird thing I mentioned above: no matter which one. But if I put both there, only one is available. There is no reaction at the start (where normally - at least if I remember correctly - the monitor shortly went from "standby" to "on").

Windows does not recognize a second monitor in the Device Manager.

I have the latest drivers for Motherboard and Graphics-card.
I have the latest BIOS drivers.

I am out of ideas.


Edit: completed computer setup

share|improve this question
    
Does Windows shows a ? icon in device manager for the monitor? –  Eugene van der Merwe Aug 27 '12 at 17:56
    
Nothing. only the one. –  StampedeXV Aug 27 '12 at 18:03
    
What version of Windows? –  Justin Pearce Aug 27 '12 at 18:28
    
Windows 7 64bit –  StampedeXV Aug 27 '12 at 18:29
    
Did you plug both monitors into the graphics card, or one into the motherboard and one into the graphics card? You may be using processor graphics... –  allquixotic Aug 27 '12 at 18:29

1 Answer 1

up vote 1 down vote accepted

The solution to this very simple.

  • For one, you have only replaced your Motherboard and Processor, and that is the only difference between your old and new computer. Nothing else has changed. Nevermind the SMPS, it doesn't matter!

  • Second, it looks like your using the same hard drives in the same order. It also seems your booting from the same old installed same Operating System on those hard drives, without doing a clean install.

  • If you search Google properly, most people have reported Graphic Card issues and driver issues, When they have replaced their Motherboard and the Processor with a different one.

  • The only solution to this is, do a clean install, or get a temporary hard drive and clean install the OS and drivers on it and check if it works. A clean install will definitely solve you problem.

Here are some links to support what i have said. Please read these threads:

share|improve this answer
    
Sorry, but I did a clean and full install of Windows 7 and all drivers. Why shouldn't that graphics-card work with a new Motherboard and CPU? Of course I see this must be the reason if it still works with the old computer. But that still is no reason! A clean install I have and it does not solve my problem. –  StampedeXV Aug 28 '12 at 6:57
    
Ah, u did not mention it in your question. Then you need to trying re-installing once more on a clean and formatted hard drive .. and try using the windows default WDDM drivers for your graphics card using Windows Update. If your dual monitors work well, you can later try over riding it with your vendor drivers. Atleast you will be able to catch the issue. –  aliasgar Aug 28 '12 at 7:00
    
added the information :). Although I don't really believe that original nvidia drivers will render my graphics-card useless, I might try that. –  StampedeXV Aug 28 '12 at 7:26
    
just to corner down the problem.. u can definitely use your nvidia drivers later.. –  aliasgar Aug 28 '12 at 7:46
    
uninstalled nvidia drivers. Installed Windows version of NVidia drivers from Windows Update. Worked. Incredible :). Now i'm trying to reinstall latest nvidia drivers. Thanks! –  StampedeXV Aug 28 '12 at 17:55

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.