Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

So, this may not be the correct place to put up my question, but i'll give it a shot.

I'm having an issue repairing this computer. It was brought to me with the described issue of 'Not turning on'

Later, I found that it would come with the error of 'No boot sector found on internal hard drive.' I assumed it was an MBR issue due to a virus or cutting a Windows update short.

I booted into my trusty recovery enviroment and ran bootrec.exe /FIXMBR and restarted -- No luck

I started to think (After multiple attempts to get the MBR sorted out, including creating a new boot sector) that the Hard-drive was possibly starting to cave in on itself, so I booted into a linux bootable CD and went to check the SMART data. Odd, say's it's inaccessible.

That seems odd to me, considering it's a newer (two years old or so) Windows 7 computer. All new Hard-drives have SMART. So, I checked the BIOS. No mention of SMART anywhere. Greaaaat.

I decided as a last-ditch effort to switch the hard-drive type to ATA in the BIOS (God knows why, I was getting frusterated) instead of AHCI. VOILA! It actually attempts to boot, gets halfway through the little windows animation, does an incredibly (Half a second) quick BSOD, and shuts down.

Does anyone have ideas on what's going on here? I'm at my wits end.

share|improve this question
    
switching off ahci will cause bsod if the OS was installed with it On, switch it back. Try doing a hard reset of the bios by pulling the cmos battery for 15 minutes. after this is done enter the bios and set date and time and be sure ahci is enabled, then try to boot. –  Moab Sep 19 '12 at 20:46
    
If that does not get it booting try the command here...ehow.com/how_4836283_repair-mbr-windows.html –  Moab Sep 19 '12 at 20:48
    
When you say that Linux said “it’s inaccessible”, what do you mean by “it”. Are you referring to the SMART data or the drive itself? Did the drive used to work in that system? Ask whomever brought it to you what they did or changed just before it stopped working. Maybe it’s a virus what done it. –  Synetech Sep 20 '12 at 1:51

1 Answer 1

Since you cannot even see the drive in the BIOS, it sounds like a hardware (configuration?) problem as opposed to a boot-record/sector issue. Check that the cable has not come loose; that is a common and easy to fix cause of this type of problem (especially for SATA cables).

share|improve this answer
    
As some more clarification: It's a laptop, the BIOS DOES detect the primary drive to be 500GB's –  AridDecay Sep 19 '12 at 20:51
    
Anyone have any ideas on what to do here? –  AridDecay Sep 19 '12 at 21:56
    
@AridDecay - It sounds like the operating system is toast. Some problems just can't be fixed. I suggest you duplicate the drive and then try to extract the data. –  Ramhound Sep 19 '12 at 23:01
    
I meant that since the BIOS cannot see it correctly. If the BIOS is incapable of accessing the drive anymore, then either the drive is damaged or the connection is bad. It may be a laptop, but they are not immune. Just yesterday I read a comment by a high-rep user here explaining how sufficient jostling can cause laptop drives to eventually come loose from their connectors. –  Synetech Sep 20 '12 at 1:47

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.