Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I got an OCZ Vertex 4 SSD the other week and I've managed to install it and it's working, but I think it's still running in SATA mode instead of AHCI mode (which if I understand correctly is more efficient for SSDs). I've had a look in the BIOs and I can't spot anything which sets AHCI mode. I have a nasty suspicion that my motherboard doesn't support it. CrystalDiscInfo says that the transfer mode is SATA/600

Does anyone know if the ASUSTeK P5G41T-M LX2/GB motherboard supports AHCI mode and if it does, how to set an SSD connected to it to use AHCI mode.

I am not using this SSD as my main disk, I'm using it as an extra disk for putting some games and other applications on which I want to load more quickly.

Thanks in advance!

share|improve this question
    
As far as I know, AHCI and SATA mode refer to the same thing. Or do you mean IDE instead of SATA? –  Indrek Oct 14 '12 at 18:46
    
    
@techie007 I know the actual terms stand for different, though related things. What I meant was that most motherboards use SATA and AHCI to refer to the same thing - running a hard drive in native SATA mode, as opposed to emulated IDE mode (see "Operating modes" section in same Wikipedia article). Hence OP's comment about "running in SATA mode instead of AHCI mode" doesn't make sense. –  Indrek Oct 14 '12 at 19:10
    
I've seen plenty of original SATA/3Gb boards that don't provide AHCI. For the ones that do support it (ie: most current boards), AHCI usually needs to be specifically selected, as you need to be able to go back into legacy/IDE SATA mode for operating systems that don't support AHCI. AHCI chip-sets need to "emulate" IDE, non-AHCI SATA is IDE already (no emulation needed). :) –  Ƭᴇcʜιᴇ007 Oct 14 '12 at 19:16
    

1 Answer 1

up vote 0 down vote accepted

As far as I can find, that motherboard's chip-set does not provide AHCI.

Check for yourself in the Manual over at support.asus.com (no mention of AHCI).

Also, there's no drivers provided that relate to AHCI.

Usually a board that provides AHCI also provides basic RAID capabilities, as they are very much related.

share|improve this answer
    
Unfortunately I think you must be right :( . I think I get about half the advertised speed of the SSD. I'm surprised, because the PC is pretty new, it has a quad core CPU and came with 8 GB of RAM, but it was pretty cheap, so they probably cut corners in places like that :( –  Steve Oct 15 '12 at 12:33

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.