Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

Yesterday, I have downloaded and installed Windows 8 Professional, after downloading it (legally) and burning it to a DVD, on my 3-year-old Dell Studio 1555 (Intel Core Duo 2x2.4 GHz, 4 GB RAM, Toshiba MK2555GSX hard disk drive).

The installation failed two or three times, each time differently (error codes, for example 0xc000021a, with an infinite boot loop), but finally I completely formatted the hard drive and installed. Seemingly, everything was OK.

However, after booting successfully, the OS is extremely slow. When I open the task manager, it shows that the HDD is at 100% - however, no application or background process or Windows process can be made responsible. I searched the Internet and found that Windows might try to "index" the hard drive, but I did't find a process that isn't also on my second computer, which still uses the Release Preview (restarting every two hours). Also, the startup is empty, and HD Tune and HDD Health show that the drive health is OK, even though I don't know how reliable these two programs are.

I looked for diagnose software from Toshiba, but they only offer tools for "Fujitsu branded Toshiba devices"; I tried it out, and it did not work on my hard drive.

Does this sound like a hard drive failure? The laptop is 3.5-years-old, has been carried around sometimes roughly and was used (and on) most of the time. However, it would have failed exactly the night before installing Windows 8 Profesional, which seems - unlikely.

If this is a software error - then what did I do wrong if this occurs from the moment of installation (even the personalization at the end of installation took half an hour)? How can I fix this?

Screenshot of taskmanager (Disk 1/drive E:\ is an external USB hard drive) The processes, none of which is shown to use the hard drive specifically The second half of those processes Screenshot of HDD Health and HD Tune on the health of the drive

share|improve this question
    
Try enabling the hard drive stuff in task manager's processes tab. As I recall, you can click view->columns... and it will give you a bunch of checkboxes including writes, reads, etc. –  Jakob Weisblat Jan 18 '13 at 0:37
    
hmm, I cannot find that; according to Microsoft, that's how task manager worked in Vista: windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/… Clicking on View gives only Refresh now, Update Speed, Group by type, Expand/collapse all, status values; and I could not find anything to display what you mean. –  Marie. P. Jan 18 '13 at 1:01
    
Sorry - haven't used Windows in a few months. Does right-clicking show that? –  Jakob Weisblat Jan 18 '13 at 1:02
    
Right-clicking on the columns themselves allows to add columns like Type, Publisher, PID, Process name, Command line, and those that are already displayed (CPU, Memory, Disk, Network) –  Marie. P. Jan 18 '13 at 1:06
    
OK - If you sort by disk column, what is on top? –  Jakob Weisblat Jan 18 '13 at 1:07

5 Answers 5

First of all, if you have a legal copy, the first place where you should ask it's at microsoft and/or you laptop/HDD vendor [Toshiba or Dell] support. (that's one of the advantages of having a legal license. Use it. You paid for it. Make those geeks work for you). If there's any driver incompatibility with your HDD model, It's a good practice to report it (either to microsoft or to your HDD vendor) so they can fix it in future patch releases (or maybe they already have a patch for it, saving you money from buying another HDD).

Now, from my experience with windows installations, If you had experienced problems in the installation the odds for future problems are very high. Since your last update, I will go with HDD corrupted sectors (which cannot be repaired, but can be marked to be skipped with proper tools) or driver malfunction. Windows 8 installation (internally speaking) its very different, and if your laptop wasn't designed to work with windows 8, maybe you need a BIOS/UEFI update and/or use a different HDD driver in the installation (even if the installation wizard detects the drive). Thus, that's why you should contact microsoft/laptop/hdd vendor support in first place.

share|improve this answer

I would suggest going to the Dell website and downloading all the drivers. Missing drivers can cause problems like that, especially CPU and chipset drivers. The other possibility (as long as you didn't install 64-bit on a 32-bit system), is either the computer isn't compatible with Windows 8, a corrupted download or a bad burn...

If you can find 'services', you can try turning off the indexer as it will run harder on a new install than an old install since it hasn't indexed any files yet, although I think it's more likely one of the above reasons.

Most hard drives start making noises before they completely fail (as long as they aren't SSD drives anyway).

share|improve this answer
    
Thanks; but what do you mean by "install 64bit on 32bit system"? Does a system itself have a specification whether one should use 32 or 64 bit? It came with Vista 64bit, and I only used 64bit systems since then, including now. And the Release Preview worked perfectly on it until it expired on the 15th. –  Marie. P. Jan 18 '13 at 12:01
    
Yes systems are specific (at least I'm pretty sure 32 bit systems can't run 64bit OS, but at least some 64bit cpus can have a 32bit OS installed with no problems), but if yours came with 64bit, then you should be fine installing 64bit onto it. Windows itself can't always get the right drivers for laptops though... especially if you check device manager and there is anything wrong there... but windows won't usually download and install chipset drivers and a few other laptop drivers because those are specific to specific brands of laptops... you HAVE to go to the Dell site and get drivers... –  krazykat1980 Jan 18 '13 at 20:54
    
if none of this fixes it, I would recommend re-downloading windows 8, re-burning the disk, clean the dvd drive (rubbing alcohol gently on the laser with a qtip... if it's real dirty a cleaning disk won't do jack), run scandisk so it can mark bad sectors bad, then reinstall windows with a 'quick format' so it doesn't unmark the bad sectors... you could try running a defrag cause sometimes new installs are messy, but probably not the issue. –  krazykat1980 Jan 18 '13 at 20:58
    
ok - will I need some cleaning alcohol or will dry Gin do it? –  Marie. P. Jan 18 '13 at 21:22
    
I don't know if that dries without residue... the kind of alcohol you use on cuts is better... and DON'T press on the laser... NO pressure or you'll knock it out of alignment! And don't use very much alcohol and make sure it's completely evaporated before you use the drive... BE GENTLE! And try not to leave any cotton bits from the qtip on it... and don't let what I'm saying freak you out... it's not really that hard or dangerous as long as you're somewhat careful and it WILL move a bit and a bit is ok lol –  krazykat1980 Jan 18 '13 at 21:34

Not sure if this helps you but I had such a hard time finding a fix for my problem, I wanted to post here:

I had a very similar problem and I believe fixed it today. Now it might not be applicable to you but this is how I fixed my Windows 8 Pro 100% HDD activity.

I installed my Win 8 on a SSD, but in the BIOS on the MOBO I had the Storage Configuration as IDE (I just upgraded the HD to an SSD and installed Win 8 Pro on it clean) instead of AHCI. I loaded Windows 8, and changed the Registry to accept AHCI using this method Link and then restarted Win 8. I went into my MOBOs BIOS and changed the Storage Configuration to AHCI. Restarted Windows and the problem seems to have disappeared. I hope this helps you!

share|improve this answer
up vote 1 down vote accepted

Okay, so I bought a Samsung 840 pro Series 128 (de factor 120)GB and set it in - the laptop works perfectly now. So the hard drive must have been the cause. In case it had not been, I would have plugged the SSD into my desktop anyway.

Thanks for all your ideas.

share|improve this answer

Firstly I think the active 100% is a false alarm because the actual re/write speeds are 0. See this post: Extremely high disk activity without any real usage

Now you mentioned several failed installation attempts, this could most likely be due to a corrupted install disk, did you verify the disk after burning? It could also be due to HDD failures, if so does your HDD have SMART status (in BIOS). If the SMART status is ok then I would start to rule out HDD failure. You could run a full disk check on your HDD (Right click drive in Explorer > Properties > Tools Tab). If the optical disk is dodgy, burn another copy and try installing again.

Windows 8 is search based (you search for apps, files settings etc) and will index your computer post install. I would not recommend you turn this off, instead leave the computer on for a while and let it finish indexing and downloading updates. After which the computer will run noticeably faster.

Finally, you are installing new OS on old hardware. Why do you expect it to run faster? Your hardware manufacturer is most likely not going to be supporting this OS and will not provide new optimized drivers causing windows to use generic drivers for most devices which are not optimized for your hardware.

share|improve this answer
    
Well, the release preview of Windows 8 ran perfectly on this computer for over a year, and Win 8 download drivers by itself, and as far as I can see, it downloads the correct drivers and keeps them updated. –  Marie. P. Jan 18 '13 at 14:11

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.