Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

I have WEP 600VA UPS for my PC. It has 15minutes backup and worked perfect since last 3yrs. But from last 3days its backup time drastically decreased. Its not giving even 5minutes of backup. And without any pop up or notice its getting restarted for every 5 to 10 minutes. restart is occuring after using system for 1 to 2 hrs continously. What shal I do to fix this problem?

share|improve this question

migrated from stackoverflow.com Apr 5 '13 at 19:53

This question came from our site for professional and enthusiast programmers.

    
The UPS probably needs a new battery. –  NPE Apr 5 '13 at 16:52
    
Does the UPS keep the power on if you unplug it from the mains? Is anything other than your PC itself plugged into the UPS' battery backed outlets? Did you change anything recently? –  David Schwartz Apr 5 '13 at 19:58
    
could be a bad battery - how long does it last without anything connected? - how long does it last with a very low draw appliance connected? - hope this helps. –  dashboard Apr 5 '13 at 22:54
    
@DavidSchwartz - "Does the UPS keep the power on if you unplug it from the mains?" - Unsafe suggestion! This can create a hazard of live AC-powered equipment without any grounding. The safe way to test this is using a power strip between the UPS and the wall outlet; this will maintain a ground connection. –  sawdust Apr 6 '13 at 7:48
    
"It has 15minutes backup" -- That's just an marketing estimation based on a small load. What do you actually have plugged in to its outlets? "its backup time drastically decreased" -- How often are you actually using getting power outages? Have you plugged in more devices or replaced an inkjet with a laser printer? –  sawdust Apr 6 '13 at 7:58

1 Answer 1

It sounds like your UPS might need a new battery. Three years is not an unreasonable lifetime for a UPS battery.

If your computer is experiencing loss of power while the UPS is connected to the mains, the unit might have developed a fault.

share|improve this answer
    
Thanks for your reply but my ups have warranty for 3 yrs it completed recently. So its not unreasonable i guess. Do you find any other reason for this problem ?? –  Ashwini Apr 5 '13 at 16:58

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.