Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

EVGA X58 SLI (EVGA E758-A1 3-Way SLI (x16/x16/x8) LGA 1366 Intel X58 ATX Intel Motherboard) was normally working with three CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 Triple Channel Kit Desktop Memory Model TR3X6G1600C8D . I recently purchased 6 new CORSAIR XMS3 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1333 Desktop Memory Model CMX8GX3M2A1333C9 and the motherboard stopped to booting.

It still boots with:

1) old 3 dimms plugged in 3 green slots

2) new 1 dimm plugged in 1 green slot (all DIMMs checked this way)

3) new 2 dimms plugged in 2 green slots

It doesn't boot if any black slot used.

enter image description here

The plugging was checked multiple times, MB was cleaned with air, contact looks ok.

What may affect the situation except MB damage?

When, halting MB displays numbers F3, 68,69 alternating. First 2 codes are not described in manual (http://www.evga.com/support/manuals/files/132-BL-E758.pdf) while 69 means "Initializing cache controller".

Now playing with BIOS settings, but have no guiding idea (except lowering frequency). May be it is possible to disable multichannel or something? BIOS pages are slightly different, than in manual.

UPDATE

Processor model is Intel i7 920 2.66Ghz 8M LGA1366

Test with another identical motherboard gave the same results! So unprobably that motherboard is damaged! This is some incompatibility or misconfiguration.

Resetting CMOS to factory defaults didn't help.

Lowering memory frequency didn't help.

UPDATE 2

Unfortunately it is said in manual that MB supports "up to 12 gb" of memory. Can this be overcame?

UPDATE 3

How to find which firmware/BIOS version I use? Can BIOS upgrading help? It is written in BIOS chip "ix58 s22d". What does this mean? I found "new" BIOS version here http://www.evga.com/forums/tm.aspx?m=161535&mpage=1. Does it match? It is said "This BIOS is ONLY for the EVGA X58 LE Motherboard (part number 141-BL-E757-)". My MB is "EVGA E758-A1 3-Way SLI (x16/x16/x8) LGA 1366 Intel X58 ATX Intel Motherboard".

share|improve this question
    
Nothing except a defective motherboard would explain this behavior. The only thing I noticed is that the new memory is slower then your old memory. What size is the memory and what processor are you using exactly? Without this information I can't suggest other possible causes. –  Ramhound Jun 12 '13 at 15:50
    
Processor is i7. Memory modules are 2 gb each old, and 4 gb each new. –  Dims Jun 12 '13 at 16:01
    
Which processor model exactly? –  Ramhound Jun 12 '13 at 16:26
    
@Ramhound, can't see since not near for now :) Btw how processor model can affect memory working? –  Dims Jun 12 '13 at 16:28
    
I wouldn't ask if it wasn't important. –  Ramhound Jun 12 '13 at 17:47

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Browse other questions tagged or ask your own question.