Take the 2-minute tour ×
Super User is a question and answer site for computer enthusiasts and power users. It's 100% free, no registration required.

By default Ubuntu doesn't mount internal NTFS hard drives automatically. A fstab solution not working properly, because of conflicts with the "intelligent" mount system. If I add my hd in fstab and reboot - it will be mounted. But if I go to nautilus, open places panel and click eject button (unmount) and than click on hd again to mount it, I will get an error.

In 9.04 to solve this problem you need to modify hal rules in /etc/hal/... preferences.fdi in my case I modified it for only one drive.

<device>
−
<match key="storage.hotpluggable" bool="false">
−
<match key="storage.removable" bool="false">
<merge key="storage.automount_enabled_hint"  type="bool">false</merge>
−
<match key="storage.model" string="ST3250310NS">
<merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">true</merge>
</match>
</match>
</match>
</device>

But this is not working in 9.10 - devs removed this function from hal to devkit-disk or udev? I don't know. Could you please tell me where automount rules are stored in 9.10? And how to create new rules, and what program controls automount in 9.10?

share|improve this question

2 Answers 2

You could do this:

sudo aptitude update
sudo aptitude install ntfs-config

Open the program from System > Administration. Choose the drives that you want to be automounted. Click Apply. Make sure that "Enable Write Support for Internal Drives" and click OK.

Worked for me :)

share|improve this answer
    
This will add entry to fstab which is not working good. This is static rule, i am looking for hal like solution which worked in 9.04. You dont need to hack fstab for automount usb drives, same logic should work for hard drives i believe. –  easyrider Oct 29 '09 at 12:13
    
Well all I know is it worked fine for me in 9.10. –  thegreyspot Oct 29 '09 at 12:17
    
This solution will work in 10.04 too. Let me add a more detailed tutorial: hackourlives.com/… –  David A. Aug 2 '10 at 8:54
up vote 4 down vote accepted

I found solution finally. Just add

gnome-mount -p Data(change it to your volume label)

to gnome startup applications. Now drive will be mounted at startup and you will be able to mount/unmount it without any errors.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.