-1
votes
0answers
30 views

BIOS doesn't show the Advanced tab

I am busy with repairing a laptop. (fujitsu siemens amilo m1437g, BIOS: v02.57) I want to repair its Windows XP. So when I tried to do this I got this error: -> setup could not determine the type of ...
0
votes
0answers
151 views

Motherboard Dying? AHCI Drive Init and boot loop intermittent failure

My computer is now intermittently failing to boot up. For the last couple of days, when I turn it on it hangs on "AHCI Drive Init...", and when powered off and on again, it booted up fine. Today, it ...
1
vote
2answers
167 views

Sudden hard diskn AHCI failure to initialize

My system has been running smoothly, with no changes for months, but this morning when I turned it on it hung on AHCI init. I narrowed it down to being some kind of issue with my second HDD (boot ...
1
vote
1answer
212 views

Switched 3 HDD's from IDE to AHCI, I cannot see one of them in Windows now

I noticed my setup is running in IDE mode, which I changed to AHCI in bios. 1) SSD with Windows 8, booted up successfully in safe mode, after that, booted up in normal mode easily 2) 1TB HDD with ...
0
votes
0answers
2k views

Switching from RAID to AHCI with Windows 8

Many tutorials explaining how to change from one mode to the other. Usually it revolves around these instructions: Change: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci Start to 0 ...
2
votes
1answer
721 views

BIOS won't allow SSD as default boot drive

I've been using a Vertex3 SSD as my Windows 7 boot drive in IDE mode for a few months without problems with a ASRock A75M-ITX motherboard. Today, I ran the Microsoft fix-it to enable the AHCI ...
2
votes
0answers
2k views

Why boot fails with bios SATA Mode as AHCI?

In a nutshell, I am trying to figure out for some Jetway engineers and myself, why the custom bios they made me does not allow SATA devices to boot in AHCI mode. Obviously, this is difficult to ask ...
9
votes
2answers
1k views

New SSD (Corsair) takes 1-2 minutes before it's found after first boot

My new SSD Corsair CSSD-F60 actually works - using it for boot and system disk (Windows 7 64-bit). But when first (cold-) booting the PC it's not properly found by BIOS and Intel ICH9R Controller. The ...
0
votes
1answer
3k views

After replacing mobo, Windows 7 doesn't boot, and I don't want to format

I just found my ASUS Crosshair II Formula was broken. I have requested an RMA and I'll have to wait more than one month and a half to get a replacement. Meanwhile, I found that my old ASUS Crosshair ...
4
votes
5answers
3k views

Stuck at “Starting windows..” when switching to AHCI mode

I had a Windows 7 system working fine in AHCI mode and decided to change the motherboard to another brand. I created an image of the boot drive. I changed the motherboard which runs in IDE mode by ...
0
votes
2answers
2k views

Cannot boot to HDD or Optical when Motherboard in AHCI mode

I have an Abit AB9 QuadGT motherboard and am trying to swap over to AHCI mode. I have an existing Windows 7 installation which was installed under IDE mode. I have set the msahci registry setting to ...