1

I've successfully created an Autounattend.xml using this online tool, which I'm using to install Windows 10 64-bit without prompting for any questions during installation.

However, it seems it doesn't manage to set the input locale, system language and currency/date format. I get a screen (see below) each time I install which asks me about this, which I ideally want pre-configured by Autounattend.xml.

enter image description here

How can I pre-configure this dialog?

This is my Autounattend.xml file:

<!--*************************************************
Windows 10 Answer File Generator
Created using Windows AFG found at:
http://windowsafg.no-ip.org
**************************************************-->

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend">
    <settings pass="windowsPE">
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-International-Core-WinPE" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <SetupUILanguage>
                <UILanguage>en-US</UILanguage>
            </SetupUILanguage>
            <InputLocale>041d:0000041d</InputLocale>
            <SystemLocale>en-US</SystemLocale>
            <UILanguage>en-US</UILanguage>
            <UILanguageFallback>en-US</UILanguageFallback>
            <UserLocale>en-US</UserLocale>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-International-Core-WinPE" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <SetupUILanguage>
                <UILanguage>en-US</UILanguage>
            </SetupUILanguage>
            <InputLocale>041d:0000041d</InputLocale>
            <SystemLocale>en-US</SystemLocale>
            <UILanguage>en-US</UILanguage>
            <UILanguageFallback>en-US</UILanguageFallback>
            <UserLocale>en-US</UserLocale>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-Setup" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <DiskConfiguration>
                <Disk wcm:action="add">
                    <CreatePartitions>
                        <CreatePartition wcm:action="add">
                            <Order>1</Order>
                            <Type>Primary</Type>
                            <Size>100</Size>
                        </CreatePartition>
                        <CreatePartition wcm:action="add">
                            <Extend>true</Extend>
                            <Order>2</Order>
                            <Type>Primary</Type>
                        </CreatePartition>
                    </CreatePartitions>
                    <ModifyPartitions>
                        <ModifyPartition wcm:action="add">
                            <Active>true</Active>
                            <Format>NTFS</Format>
                            <Label>System Reserved</Label>
                            <Order>1</Order>
                            <PartitionID>1</PartitionID>
                            <TypeID>0x27</TypeID>
                        </ModifyPartition>
                        <ModifyPartition wcm:action="add">
                            <Active>true</Active>
                            <Format>NTFS</Format>
                            <Label>OS</Label>
                            <Letter>C</Letter>
                            <Order>2</Order>
                            <PartitionID>2</PartitionID>
                        </ModifyPartition>
                    </ModifyPartitions>
                    <DiskID>0</DiskID>
                    <WillWipeDisk>true</WillWipeDisk>
                </Disk>
            </DiskConfiguration>
            <ImageInstall>
                <OSImage>
                    <InstallTo>
                        <DiskID>0</DiskID>
                        <PartitionID>2</PartitionID>
                    </InstallTo>
                    <InstallToAvailablePartition>false</InstallToAvailablePartition>
                </OSImage>
            </ImageInstall>
            <UserData>
                <AcceptEula>true</AcceptEula>
                <FullName>fredrik</FullName>
                <Organization>My Company</Organization>
            </UserData>
            <EnableFirewall>true</EnableFirewall>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <DiskConfiguration>
                <Disk wcm:action="add">
                    <CreatePartitions>
                        <CreatePartition wcm:action="add">
                            <Order>1</Order>
                            <Type>Primary</Type>
                            <Size>100</Size>
                        </CreatePartition>
                        <CreatePartition wcm:action="add">
                            <Extend>true</Extend>
                            <Order>2</Order>
                            <Type>Primary</Type>
                        </CreatePartition>
                    </CreatePartitions>
                    <ModifyPartitions>
                        <ModifyPartition wcm:action="add">
                            <Active>true</Active>
                            <Format>NTFS</Format>
                            <Label>System Reserved</Label>
                            <Order>1</Order>
                            <PartitionID>1</PartitionID>
                            <TypeID>0x27</TypeID>
                        </ModifyPartition>
                        <ModifyPartition wcm:action="add">
                            <Active>true</Active>
                            <Format>NTFS</Format>
                            <Label>OS</Label>
                            <Letter>C</Letter>
                            <Order>2</Order>
                            <PartitionID>2</PartitionID>
                        </ModifyPartition>
                    </ModifyPartitions>
                    <DiskID>0</DiskID>
                    <WillWipeDisk>true</WillWipeDisk>
                </Disk>
            </DiskConfiguration>
            <ImageInstall>
                <OSImage>
                    <InstallTo>
                        <DiskID>0</DiskID>
                        <PartitionID>2</PartitionID>
                    </InstallTo>
                    <InstallToAvailablePartition>false</InstallToAvailablePartition>
                </OSImage>
            </ImageInstall>
            <UserData>
                <AcceptEula>true</AcceptEula>
                <FullName>fredrik</FullName>
                <Organization>My Company</Organization>
                <ProductKey>
                     <WillShowUI>Never</WillShowUI>
                     <Key></Key>
                </ProductKey>
            </UserData>
            <EnableFirewall>true</EnableFirewall>
        </component>
    </settings>
    <settings pass="offlineServicing">
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-LUA-Settings" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <EnableLUA>false</EnableLUA>
        </component>
    </settings>
    <settings pass="offlineServicing">
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-LUA-Settings" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <EnableLUA>false</EnableLUA>
        </component>
    </settings>
    <settings pass="generalize">
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-Security-SPP" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <SkipRearm>1</SkipRearm>
        </component>
    </settings>
    <settings pass="generalize">
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-Security-SPP" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <SkipRearm>1</SkipRearm>
        </component>
    </settings>
    <settings pass="specialize">
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <InputLocale>041d:0000041d</InputLocale>
            <SystemLocale>en-US</SystemLocale>
            <UILanguage>en-US</UILanguage>
            <UILanguageFallback>en-US</UILanguageFallback>
            <UserLocale>en-US</UserLocale>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <InputLocale>041d:0000041d</InputLocale>
            <SystemLocale>en-US</SystemLocale>
            <UILanguage>en-US</UILanguage>
            <UILanguageFallback>en-US</UILanguageFallback>
            <UserLocale>en-US</UserLocale>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-Security-SPP-UX" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <SkipAutoActivation>false</SkipAutoActivation>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-Security-SPP-UX" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <SkipAutoActivation>false</SkipAutoActivation>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-SQMApi" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <CEIPEnabled>0</CEIPEnabled>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-SQMApi" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <CEIPEnabled>0</CEIPEnabled>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <ComputerName>wsXX</ComputerName>
            <ProductKey>W269N-WFGWX-YVC9B-4J6C9-T83GX</ProductKey>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <ComputerName>wsXX</ComputerName>
            <ProductKey>W269N-WFGWX-YVC9B-4J6C9-T83GX</ProductKey>
        </component>
    </settings>
    <settings pass="oobeSystem">
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">


            <AutoLogon>
                <Password>
                    <Value>changemenow</Value>
                    <PlainText>true</PlainText>
                </Password>
                <Enabled>true</Enabled>
                <Username>fredrik</Username>
            </AutoLogon>
            <OOBE>
                <HideEULAPage>true</HideEULAPage>
                <HideOEMRegistrationScreen>true</HideOEMRegistrationScreen>
                <HideOnlineAccountScreens>true</HideOnlineAccountScreens>
                <HideWirelessSetupInOOBE>true</HideWirelessSetupInOOBE>
                <NetworkLocation>Work</NetworkLocation>
                <SkipUserOOBE>true</SkipUserOOBE>
                <SkipMachineOOBE>true</SkipMachineOOBE>
                <ProtectYourPC>3</ProtectYourPC>
            </OOBE>
            <UserAccounts>
                <LocalAccounts>
                    <LocalAccount wcm:action="add">
                        <Password>
                            <Value>changemenow</Value>
                            <PlainText>true</PlainText>
                        </Password>
                        <Description/>
                        <DisplayName>fredrik</DisplayName>
                        <Group>Administrators</Group>
                        <Name>fredrik</Name>
                    </LocalAccount>
                </LocalAccounts>
            </UserAccounts>
            <RegisteredOrganization>My Company</RegisteredOrganization>
            <RegisteredOwner>fredrik</RegisteredOwner>
            <DisableAutoDaylightTimeSet>false</DisableAutoDaylightTimeSet>
            <FirstLogonCommands>
                <SynchronousCommand wcm:action="add">
                    <Description>Control Panel View</Description>
                    <Order>1</Order>
                    <CommandLine>reg add &quot;HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ControlPanel&quot; /v StartupPage /t REG_DWORD /d 1 /f</CommandLine>
                    <RequiresUserInput>true</RequiresUserInput>
                </SynchronousCommand>
                <SynchronousCommand wcm:action="add">
                    <Order>2</Order>
                    <Description>Control Panel Icon Size</Description>
                    <RequiresUserInput>false</RequiresUserInput>
                    <CommandLine>reg add &quot;HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ControlPanel&quot; /v AllItemsIconView /t REG_DWORD /d 0 /f</CommandLine>
                </SynchronousCommand>
            </FirstLogonCommands>
            <TimeZone>W. Europe Standard Time</TimeZone>
        </component>
        <component language="neutral" name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <AutoLogon>
                <Password>
                    <Value>changemenow</Value>
                    <PlainText>true</PlainText>
                </Password>
                <Enabled>true</Enabled>
                <Username>fredrik</Username>
            </AutoLogon>
            <OOBE>
                <HideEULAPage>true</HideEULAPage>
                <HideOEMRegistrationScreen>true</HideOEMRegistrationScreen>
                <HideOnlineAccountScreens>true</HideOnlineAccountScreens>
                <HideWirelessSetupInOOBE>true</HideWirelessSetupInOOBE>
                <NetworkLocation>Work</NetworkLocation>
                <SkipUserOOBE>true</SkipUserOOBE>
                <SkipMachineOOBE>true</SkipMachineOOBE>
                <ProtectYourPC>3</ProtectYourPC>
            </OOBE>
            <UserAccounts>
                <LocalAccounts>
                    <LocalAccount wcm:action="add">
                        <Password>
                            <Value>changemenow</Value>
                            <PlainText>true</PlainText>
                        </Password>
                        <Description/>
                        <DisplayName>fredrik</DisplayName>
                        <Group>Administrators</Group>
                        <Name>fredrik</Name>
                    </LocalAccount>
                </LocalAccounts>
            </UserAccounts>
            <RegisteredOrganization>My Company</RegisteredOrganization>
            <RegisteredOwner>fredrik</RegisteredOwner>
            <DisableAutoDaylightTimeSet>false</DisableAutoDaylightTimeSet>
            <FirstLogonCommands>
                <SynchronousCommand wcm:action="add">
                    <Description>Control Panel View</Description>
                    <Order>1</Order>
                    <CommandLine>reg add &quot;HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ControlPanel&quot; /v StartupPage /t REG_DWORD /d 1 /f</CommandLine>
                    <RequiresUserInput>true</RequiresUserInput>
                </SynchronousCommand>
                <SynchronousCommand wcm:action="add">
                    <Order>2</Order>
                    <Description>Control Panel Icon Size</Description>
                    <RequiresUserInput>false</RequiresUserInput>
                    <CommandLine>reg add &quot;HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ControlPanel&quot; /v AllItemsIconView /t REG_DWORD /d 0 /f</CommandLine>
                </SynchronousCommand>
            </FirstLogonCommands>
            <TimeZone>W. Europe Standard Time</TimeZone>
        </component>
    </settings>
</unattend>
  • Contact the author of that webpage you used. No way I would enter my product key into a website for any reason. – Moab Jan 12 '16 at 15:46
  • That product key is a public key, as well as pre-entered on that website, so don't worry. – fredrik Jan 12 '16 at 18:46
  • What locale are you trying to set it to? – Burgi Jan 13 '16 at 10:14
3

Turns out I was using "English (United Kingdom)" install media, also known as en-GB. This type of media does not include "English (United States)", or en-US, which is what I am trying to set using the XML:

<SetupUILanguage>
    <UILanguage>en-US</UILanguage>
</SetupUILanguage>
<InputLocale>041d:0000041d</InputLocale>
<SystemLocale>en-US</SystemLocale>
<UILanguage>en-US</UILanguage>
<UILanguageFallback>en-US</UILanguageFallback>
<UserLocale>en-US</UserLocale>

I'm now using "English (United States)" install media and the Autounattend.xml works as expected.

| improve this answer | |

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.