0

wlan0 - b43 - not being recognized (model - Broadcom BCM4311)

Here's the output after running wifi-menu:

n180211: Could not set interface'wlan0' UP
Could not set interface wlan0 flags (UP): No such device
WEXT: Could not set interface'wlan0' UP
wlan0: Failed to initialize driver interface

Here's me trying to run ip link set wlan0 UP:

Error: either "dev" is duplicate, or "UP is a garbage"

ip link show output for wlan0:

wlan0: <BROADCAST, MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000

Measures taken:

1. Reloading the modules with rmmod b43 then modprobe b43.
2. Deleting /lib/firmware/b43 re-downloading broadcom-wl and reinstalling b43 from scratch with b43-fwcutter -w inside the /usr/lib/firmware/ folder.

Here's the dmesg output:


[    8.338235] systemd-journald[142]: File /var/log/journal/a03a9102551b4394ab4bd1a237770fa5/system.journal corrupted or uncleanly shut down, renaming and replacing.
[   20.724653] b43-phy0: Broadcom 4311 WLAN found (core revision 10)
[   20.760062] b43-phy0: Found PHY: Analog 4, Type 2 (G), Revision 8
[   20.760087] b43-phy0: Found Radio: Manuf 0x17F, ID 0x2050, Revision 2, Version 0
[   20.760090] b43-phy0 warning: 5 GHz band is unsupported on this PHY
[   20.834639] b43 ssb0:0: Direct firmware load for b43/ucode5.fw failed with error -2
[   20.834686] b43 ssb0:0: Direct firmware load for b43/ucode5.fw failed with error -2
[   20.834735] b43 ssb0:0: Direct firmware load for b43-open/ucode5.fw failed with error -2
[   20.834769] b43 ssb0:0: Direct firmware load for b43-open/ucode5.fw failed with error -2
[   20.834776] b43-phy0 ERROR: Firmware file "b43/ucode5.fw" not found
[   20.834931] b43-phy0 ERROR: Firmware file "b43-open/ucode5.fw" not found
[   20.835076] b43-phy0 ERROR: You must go to http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/b43#devicefirmware and download the correct firmware for this driver version. Please carefully read all instructions on this website.
[   85.300501] systemd-journald[142]: File /var/log/journal/a03a9102551b4394ab4bd1a237770fa5/user-1005.journal corrupted or uncleanly shut down, renaming and replacing.

Update:

I managed to get it working, but only temporarily. The drivers were installed inside of /lib/firmware/b43/b43instead of /lib/firmware/b43/.

The device is indeed recognized by iw and ip link 9. So there must be a problem with how it is interfacing with these other linux services that handle network devices. I am not an expert in Linux so I don't know where to go to correct the problem.

Now, upon using wifi-menu, I am returned with the following error output:

b43-phy2 ERROR: Microcode not responding.
Could not set interface wlan0 flags (UP) : No such device
nl80211: could not set interface wlan0 UP
 WEXT: Could not set interface wlan0 UP
wlan0: failed to initialize driver interface
failed 


ip link shows the device is there (and is indeed DOWN), and systemctl shows the bcm4311 modules are loaded and running. I tried ip link wlan0 up and got an identical message. I tried deleting and reinstalling the b43 folder with b43-fwcutter broadcom-wl-5.100.138/linux/wl_apsta.o and running modprobe b43 then ip link set wlan0 up. Same result.

14
  • What’s the dmesg output when you do modprobe b43 (when not having the module loaded, of course)?
    – Daniel B
    Jan 9 '17 at 15:39
  • I've posted the dmesg output for my b43 installation problem. Would you mind taking a look and giving further guidance? Thanks!
    – Andrew
    Jan 16 '17 at 16:55
  • 1
    So it’s a firmware problem. What are the contents of /lib/firmware/b43 and /lib/firmware/b43-open? How did you call the b43-fwcutter tool?
    – Daniel B
    Jan 16 '17 at 17:03
  • i managed to get it working, but only temporarily. the drivers were installed inside of /lib/firmware/b43/b43 instead of /lib/firmware/b43/. There is no b43-open.
    – Andrew
    Jan 18 '17 at 14:20
  • 1
    Any tools you use can’t do anything if the firmware isn’t working correctly. I can’t provide specific help on this adapter. You might want to get a different one that is guaranteed to work with Linux.
    – Daniel B
    Jan 18 '17 at 15:34
0

From the Arch Wiki: BCM4306 rev.3, BCM4311, BCM4312 noticed to have problems with b43-firmware. Use b43-firmware-classic for these cards instead.

Use b43 together with b43-firmware-classic. Also, b43 and wl are different drivers - you can use only one or the other.

If you delete broadcom-wl or broadcom-wl-dkms and b43-firmware from your computer and reinstall b43 after purging stale configs, WLAN should work.

2
  • I dont have bcm4311, i have 14e4:4312 with the 4311 chipset. I've since uninstalled arch and installed debian. I am having a similar problem. dmesg reports that the modules are loading, lsmod and iwconfig and ip link are showing the device and the drivers, but when i try to do ip link set wlan0 up, i get RTNETLINK device not found.
    – Andrew
    Mar 20 '17 at 23:55
  • superuser.com/q/1190641/453189
    – Andrew
    Mar 21 '17 at 0:42

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.