0

I am trying to share my LTE modem connection (wwan0) to my ethernet lan port on my rPi.

I am following this guide, every interface is up and running.

@raspberrypi:~ $ ifconfig -a

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr b8:27:eb:2a:2a:0f  
          inet addr:172.24.1.1  Bcast:172.24.1.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:423 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:76 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:38877 (37.9 KiB)  TX bytes:13468 (13.1 KiB)

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:36 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:36 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1 
          RX bytes:2813 (2.7 KiB)  TX bytes:2813 (2.7 KiB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr b8:27:eb:7f:7f:5a  
          inet addr:192.168.1.50  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:323 errors:0 dropped:2 overruns:0 frame:0
          TX packets:485 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:30591 (29.8 KiB)  TX bytes:55800 (54.4 KiB)

wwan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1e:10:1f:00:00  
          inet addr:100.64.181.186  Bcast:100.64.181.187  Mask:255.255.255.252
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:14 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:50 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:1922 (1.8 KiB)  TX bytes:8367 (8.1 KiB)

sudo nano /etc/network/interfaces

#iface eth0 inet manual
allow-hotplug eth0  
iface eth0 inet static  
address 192.168.2.1
netmask 255.255.255.0

sudo nano /etc/dnsmasq.conf

interface=eth0      # Use interface eth0  
listen-address=192.168.2.1 # Explicitly specify the address to listen on  
bind-interfaces      # Bind to the interface to make sure we aren't sending things elsewhere  
server=8.8.8.8       # Forward DNS requests to Google DNS  
domain-needed        # Don't forward short names  
bogus-priv           # Never forward addresses in the non-routed address spaces.  
dhcp-range=192.168.2.1,192.168.2.50,12h # Assign IP addresses between 172.24.1.50 and 172.24.1.150 with a 12 hour lease time  

sudo nano /etc/sysctl.conf

net.ipv4.ip_forward=1

sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o wwan0 -j MASQUERADE 

    pi@raspberrypi:~ $ route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         setup.ubnt.com  0.0.0.0         UG    10     0        0 wlan0
default         100.64.35.177   0.0.0.0         UG    1000   0        0 wwan0
100.64.35.176   *               255.255.255.240 U     1000   0        0 wwan0
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     10     0        0 wlan0
192.168.2.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0

...If I am connecting my client PC with rPi I get IP address via DHCP, but there is no internet connection. Can not ping (IP, hostname).

Route table after connecting the client:

pi@raspberrypi:~ $ route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         setup.ubnt.com  0.0.0.0         UG    10     0        0 wlan0
default         100.64.35.177   0.0.0.0         UG    1000   0        0 wwan0
100.64.35.176   *               255.255.255.240 U     1000   0        0 wwan0
link-local      *               255.255.0.0     U     202    0        0 eth0
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     10     0        0 wlan0
192.168.2.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0

syslog:

Jul 26 00:35:32 raspberrypi dhcpcd[760]: eth0: carrier acquired
Jul 26 00:35:32 raspberrypi kernel: [  662.708525] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0xC5E1
Jul 26 00:35:32 raspberrypi dhcpcd[760]: eth0: IAID eb:2a:2a:0f
Jul 26 00:35:33 raspberrypi dnsmasq-dhcp[794]: DHCPDISCOVER(eth0) 00:0e:c6:d9:b4:b0
Jul 26 00:35:33 raspberrypi dnsmasq-dhcp[794]: DHCPOFFER(eth0) 192.168.2.40 00:0e:c6:d9:b4:b0
Jul 26 00:35:33 raspberrypi dhcpcd[760]: eth0: soliciting an IPv6 router
Jul 26 00:35:33 raspberrypi dhcpcd[760]: eth0: soliciting a DHCP lease
Jul 26 00:35:34 raspberrypi dnsmasq-dhcp[794]: DHCPREQUEST(eth0) 192.168.2.40 00:0e:c6:d9:b4:b0
Jul 26 00:35:34 raspberrypi dnsmasq-dhcp[794]: DHCPACK(eth0) 192.168.2.40 00:0e:c6:d9:b4:b0 Adrians-MBP
Jul 26 00:35:42 raspberrypi dhcpcd[760]: eth0: using IPv4LL address 169.254.153.193
Jul 26 00:35:42 raspberrypi avahi-daemon[430]: Registering new address record for 169.254.153.193 on eth0.IPv4.
Jul 26 00:35:42 raspberrypi dhcpcd[760]: wwan0: adding default route via 100.64.35.177
Jul 26 00:35:42 raspberrypi dhcpcd[760]: eth0: adding route to 169.254.0.0/16
Jul 26 00:35:43 raspberrypi dhcpcd[760]: wwan0: removing default route via 100.64.35.177
Jul 26 00:35:44 raspberrypi ntpd[784]: Listen normally on 8 eth0 169.254.153.193 UDP 123
Jul 26 00:35:44 raspberrypi ntpd[784]: peers refreshed
Jul 26 00:36:01 raspberrypi CRON[1732]: (root) CMD (/home/pi/script/watchdog.sh >/dev/null 2>&1)
Jul 26 00:37:01 raspberrypi CRON[1751]: (root) CMD (/home/pi/script/watchdog.sh >/dev/null 2>&1)
Jul 26 00:37:53 raspberrypi dhcpcd[760]: eth0: carrier lost
Jul 26 00:37:53 raspberrypi kernel: [  803.801956] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: link down
Jul 26 00:37:53 raspberrypi avahi-daemon[430]: Withdrawing address record for 169.254.153.193 on eth0.
Jul 26 00:37:53 raspberrypi dhcpcd[760]: wwan0: adding default route via 100.64.35.177
Jul 26 00:37:53 raspberrypi dhcpcd[760]: eth0: deleting route to 169.254.0.0/16
Jul 26 00:37:54 raspberrypi dhcpcd[760]: wwan0: removing default route via 100.64.35.177
Jul 26 00:37:55 raspberrypi ntpd[784]: Deleting interface #8 eth0, 169.254.153.193#123, interface stats: received=0, sent=0, dropped=0, active_time=131 secs
Jul 26 00:37:55 raspberrypi ntpd[784]: peers refreshed



pi@raspberrypi:~ $ sudo iptables -t nat -v -L -n --line-number
Chain PREROUTING (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)
num   pkts bytes target     prot opt in     out     source               destination         

Chain INPUT (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)
num   pkts bytes target     prot opt in     out     source               destination         

Chain OUTPUT (policy ACCEPT 1 packets, 240 bytes)
num   pkts bytes target     prot opt in     out     source               destination         

Chain POSTROUTING (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)
num   pkts bytes target     prot opt in     out     source               destination         
1        1   240 MASQUERADE  all  --  *      wwan0   0.0.0.0/0            0.0.0.0/0 

Only wwan0 sharing is not working, If I replace with Wifi wlan0 it's immediately starts working. What could be the problem?

1
    pi@raspberrypi:~ $ route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         setup.ubnt.com  0.0.0.0         UG    10     0        0 wlan0
default         100.64.35.177   0.0.0.0         UG    1000   0        0 wwan0
100.64.35.176   *               255.255.255.240 U     1000   0        0 wwan0
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     10     0        0 wlan0
192.168.2.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0

You have two default gateways. Delete the first:

ip route delete default via setup.ubnt.com

OR

use policy routing to configure routing specific traffic via the second gateway (wwan0).

Still, delete one of the gateways from the main routing table. It will cause problems.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.