1

I have an older motherboard, an ASUS P87ZZ-Pro with Thunderbolt. I recently purchased a VanTec M.2 NVMe + M.2 SATA SSD PCIe X4 Adapter PCI-E NVME adapter card and installed a Samsung 960 PRO 512GB NVME into the adapter.

Windows 10 boots normally, not from the NVME. However, it detects the 960 PRO as being 250GB instead of 512GB. The performance of the drive is quite good.

Why would it be only showing half the actual size of the NVMe?

enter image description here

  • 2
    Please show us a screenshot of the Disk Management window. – gronostaj Feb 5 '18 at 17:53
  • I would but I'm at work. It shows up as a drive with a 234GB capacity. I can format it and it works. In the device manager it's being shown as a Samsung PRO 250GB. – Chimera Feb 5 '18 at 17:56
  • We can't help without that screenshot. I am going to guess the adapter is to blame. – Ramhound Feb 5 '18 at 18:06
  • Could be. I'm just saying what the screenshot shows. It shows a drive with less than 512GB capacity. It can be formatted etc. Thank you. The adapter is a cheap VanTec. – Chimera Feb 5 '18 at 18:07
  • 1
    Honestly, I think you have the 250 GB version of the drive. If you paid for the 512 GB one, then return it, RMA it, or get rid of it some other way. – gronostaj Feb 6 '18 at 7:40
1

The problem was the NVMe drive. I bought another one and it is being reported by Windows as a Samsung 960 PRO 512GB while the faulty one was being reported as a 960 EVO 250GB.

  • Less of a faulty drive, unless the wrong firmware was applied to it, suspect the vendor might be at fault. Was this drive new? – Ramhound Feb 8 '18 at 1:50
  • Yes the drive was new in the box bought from Fry's. The one that "worked" I bought from Amazon. – Chimera Feb 8 '18 at 17:37

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.