1

I have 1TB Seagate Portable External Hard Drive STAX1000102. When I attach it (USB) to the laptop (Dell Latitude D530) with Windows XP version 2002 SP3, the Operation System goes into strange state. I cannot run simple app like Total Commander, I cannot just do even simple operations, I cannot browse in already launched web browser, I can do nothing - everything takes forever. I cannot even shut down the computer - it must be done by the laptop on/off button. It is not consuming a lot of CPU nor a lot of HDD - it seems that the Operation System itself gets locked somehow.

Just by simply running msconfig, I disabled all items in the Startup tab, all non-Microsoft items in Services tab, and the issue is still present! I also tried to disable some of the Microsoft services, but it didn't help either. Only thing that helped was to run Windows in safe mode.

The HDD works fine on many other laptops and desktop PCs.

Do you have any idea what could cause the trouble?

EDIT - result of @STTR's script:

I have run your script (usbrest.cmd) and unfortunatelly it didn't help. Here is the output (unfortunatelly I have localised Win, I will try to translate where needed):

C:\Documents and Settings\Tomas> C:\Documents and Settings\Tomas>REG DELETE "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{36FC9E60-C465-11CF-8056-444553540000}" /v LowerFilters /f

Chyba:  Systém nenalezl zadaný klíč registru nebo požadovanou hodnotu.
(translation: error: registry key or value not found)

C:\Documents and Settings\Tomas>REG DELETE "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{36FC9E60-C465-11CF-8056-444553540000}" /v UpperFilters /f

Chyba:  Systém nenalezl zadaný klíč registru nebo požadovanou hodnotu.
(translation: error: registry key or value not found)

C:\Documents and Settings\Tomas>REG DELETE "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}" /v LowerFilters /f

Chyba:  Systém nenalezl zadaný klíč registru nebo požadovanou hodnotu.
(translation: error: registry key or value not found)

C:\Documents and Settings\Tomas>del /F /A:- %windir%\inf\INFCACHE.1

C:\Documents and Settings\Tomas>sc config stisvc start= auto [SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start stisvc

SERVICE_NAME: stisvc
        TYPE               : 20  WIN32_SHARE_PROCESS
        STATE              : 2  START_PENDING
                                (NOT_STOPPABLE,NOT_PAUSABLE,IGNORES_SHUTDOWN)
        WIN32_EXIT_CODE    : 0  (0x0)
        SERVICE_EXIT_CODE  : 0  (0x0)
        CHECKPOINT         : 0x0
        WAIT_HINT          : 0x7d0
        PID                : 1540
        FLAGS              :

C:\Documents and Settings\Tomas>sc config ShellHWDetection start= auto 
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start ShellHWDetection 
[SC] StartService FAILED 1056:

Instance tÚto slu

I have been also looking at the registry key you have mentioned but I have not found the LowerFilters, UpperFilters values.

EDIT 2, output of STTR's script getusb-file.cmd:

C:\Documents and Settings\Tomas>dir /B /A:- %windir%\system32\Drivers\usb*
usb8023.sys
usb8023x.sys
usbcamd.sys
usbcamd2.sys
usbccgp.sys
usbd.sys
usbehci.sys
usbhub.sys
usbintel.sys
usbohci.sys
usbport.sys
usbstor.sys
usbuhci.sys
usbvideo.sys

C:\Documents and Settings\Tomas>dir /B /A:- %windir%\inf\usb* | find /i ".inf"
usb.inf
usbport.inf
usbprint.inf
usbstor.inf
usbvideo.inf

C:\Documents and Settings\Tomas>

EDIT 3:

C:\Documents and Settings\Tomas>wmic BASEBOARD get Product, SerialNumber, Version, Manufacturer
Chyba: (= error)
Kód = 0x80070422
Popis = Zvolenou službu nelze spustit, protože není povolena nebo s ní není spojeno žádné povolené zařízení. (= The service cannot be started, either because it is disabled or because it has no enabled devices associated with it.)
Prostředek = Win32



F:\sw\pstools>REG QUERY "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE103??18}" /v UpperFilters

Chyba:  Systém nenalezl zadaný klíč registru nebo požadovanou hodnotu.
(= registry key or value was not found)

I have dumped whole HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class registry for you to see.

EDIT 4

Here is the output of RestoreServiceSetting.cmd (there were some errors):

C:\Documents and Settings\Tomas>::HID Input Service
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config HidServ start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start HidServ
[SC] StartService FAILED 1056:

Instance tÚto slu

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Shell Hardware Detection
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config ShellHWDetection start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start ShellHWDetection
[SC] StartService FAILED 1056:

Instance tÚto slu

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Windows Image Acquisition (WIA)
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config stisvc start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start stisvc
[SC] StartService FAILED 1056:

Instance tÚto slu

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Windows Management Instrumentation
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config winmgmt start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start winmgmt

SERVICE_NAME: winmgmt
        TYPE               : 20  WIN32_SHARE_PROCESS
        STATE              : 2  START_PENDING
                                (NOT_STOPPABLE,NOT_PAUSABLE,IGNORES_SHUTDOWN)
        WIN32_EXIT_CODE    : 0  (0x0)
        SERVICE_EXIT_CODE  : 0  (0x0)
        CHECKPOINT         : 0x0
        WAIT_HINT          : 0x7d0
        PID                : 1796
        FLAGS              :

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Remote Registry
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config RemoteRegistry start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start RemoteRegistry

SERVICE_NAME: RemoteRegistry
        TYPE               : 20  WIN32_SHARE_PROCESS
        STATE              : 2  START_PENDING
                                (NOT_STOPPABLE,NOT_PAUSABLE,IGNORES_SHUTDOWN)
        WIN32_EXIT_CODE    : 0  (0x0)
        SERVICE_EXIT_CODE  : 0  (0x0)
        CHECKPOINT         : 0x0
        WAIT_HINT          : 0x7d0
        PID                : 2000
        FLAGS              :

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Logical Disk Manager
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config dmserver start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start dmserver

SERVICE_NAME: dmserver
        TYPE               : 20  WIN32_SHARE_PROCESS
        STATE              : 2  START_PENDING
                                (NOT_STOPPABLE,NOT_PAUSABLE,IGNORES_SHUTDOWN)
        WIN32_EXIT_CODE    : 0  (0x0)
        SERVICE_EXIT_CODE  : 0  (0x0)
        CHECKPOINT         : 0x0
        WAIT_HINT          : 0x7d0
        PID                : 1796
        FLAGS              :

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Logical Disk Manager Administrative Service
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config dmadmin start= demand
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

After restart:

C:\Documents and Settings\Tomas>wmic BASEBOARD get Product, SerialNumber, Version, Manufacturer
Manufacturer  Product  SerialNumber              Version
Dell Inc.     0HP728   .721HP3J.CN4864383F5721.

EDIT5:

After running secedit /configure /cfg %windir%\repair\secsetup.inf /db secsetup.sdb /verbose and secedit /configure /cfg %windir%\repair\secDC.inf /db secDC.sdb /verbose I got this output (translated, commented):

C:\Documents and Settings\Tomas>secedit /configure /cfg %windir%\repair\secsetup.inf /db secsetup.sdb /verbose

Úloha je dokončena. Některé soubory uvedené v konfiguraci nebyly v tomto systému
 nalezeny, nelze tedy nastavit ani zjišťovat zabezpečení. Zprávu můžete ignorova
t.
Podrobnosti naleznete v souboru %windir%\security\logs\scesrv.log.
(task is finished. Some of the files were not found so the security level cannot be
 found out. You can ignore this. Details in the scesrv.log -- actually this command
 took quite a long time, showing progress in percent)

C:\Documents and Settings\Tomas>secedit /configure /cfg %windir%\repair\secDC.inf /db secDC.sdb /verbose

Systém nemůže nalézt uvedený soubor.

Úloha byla dokončena s chybou.
Podrobnosti naleznete v souboru %windir%\security\logs\scesrv.log.
(File was not found -- the secDC.in does not exist. THis terminated immediatelly.
 The log file just said that the secDC.inf file could not be found.)

Then I rebooted and the problem persisted. So I hard-rebooted and tried RestoreServiceSetting.cmd script again, but there were similar errors as in the last run:

C:\Documents and Settings\Tomas>::HID Input Service
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config HidServ start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start HidServ
[SC] StartService FAILED 1056:

Instance tÚto slu

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Shell Hardware Detection
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config ShellHWDetection start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start ShellHWDetection
[SC] StartService FAILED 1056:

Instance tÚto slu

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Windows Image Acquisition (WIA)
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config stisvc start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start stisvc
[SC] StartService FAILED 1056:

Instance tÚto slu

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Windows Management Instrumentation
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config winmgmt start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start winmgmt
[SC] StartService FAILED 1056:

Instance tÚto slu

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Remote Registry
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config RemoteRegistry start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start RemoteRegistry
[SC] StartService FAILED 1056:

Instance tÚto slu

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Logical Disk Manager
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config dmserver start= auto
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

C:\Documents and Settings\Tomas>sc start dmserver
[SC] StartService FAILED 1056:

Instance tÚto slu

C:\Documents and Settings\Tomas>
C:\Documents and Settings\Tomas>::Logical Disk Manager Administrative Service
C:\Documents and Settings\Tomas>sc config dmadmin start= demand
[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS

I connected the drive again and the problem still persists.

EDIT: today I tried to attach normal (internal) HDD using the USB adapter and it did lock the computer the same way.

2

Most likely a problem in the Keys:

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{36FC9E60-C465-11CF-8056-444553540000}
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

LowerFilters, UpperFilters value.

and as variant:

mountpoint:

mountvol /L | find "\\"

mountpoint, registry:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

remove unwanted entries mount points:

remove unwanted entries mount points

USB ID device:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USB
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USBSTOR

Windows XP:

backup registry and run:

usbrest.cmd:

REG DELETE "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{36FC9E60-C465-11CF-8056-444553540000}" /v LowerFilters /f
REG DELETE "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{36FC9E60-C465-11CF-8056-444553540000}" /v UpperFilters /f
REG DELETE "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}" /v LowerFilters /f
del /F /A:- %windir%\inf\INFCACHE.1
sc config stisvc start= auto
sc start stisvc
sc config ShellHWDetection start= auto
sc start ShellHWDetection

need reboot.

usbdevice-delete-all.cmd:

REG DELETE "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USB" /f
REG DELETE "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USBSTOR" /f

delete all USB at device:

psexec -i -d -s usbdevice-delete-all.cmd

psexec

need reboot.

Run in cmd, getusb-file.cmd

getusb-file.cmd:

dir /B /A:- %windir%\system32\Drivers\usb*
dir /B /A:- %windir%\inf\usb* | find /i ".inf"

Run in cmd get UpperFilters disk device:

REG QUERY "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}" /v UpperFilters

Run in cmd, get systemboard info:

wmic BASEBOARD get Product, SerialNumber, Version, Manufacturer

Output:

Manufacturer           Product  SerialNumber     Version
ASUSTeK Computer INC.  P5Q      MS1C8CBKC500124  Rev 1.xx

RestoreServiceSetting.cmd:

::HID Input Service
sc config HidServ start= auto
sc start HidServ

::Shell Hardware Detection
sc config ShellHWDetection start= auto
sc start ShellHWDetection

::Windows Image Acquisition (WIA)
sc config stisvc start= auto
sc start stisvc

::Windows Management Instrumentation
sc config winmgmt start= auto
sc start winmgmt

::Remote Registry
sc config RemoteRegistry start= auto
sc start RemoteRegistry

::Logical Disk Manager
sc config dmserver start= auto
sc start dmserver

::Logical Disk Manager Administrative Service
sc config dmadmin start= demand

usbrest2.cmd:

REG ADD "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}" /v UpperFilters /t REG_MULTI_SZ /d PartMgr\0 /f

Disables automatic mounting of new volumes:

mountvol /N

Re-enables automatic mounting of new volumes:

mountvol /E

Restore default registry and filesystem settings:

secedit /configure /cfg %windir%\repair\secsetup.inf /db secsetup.sdb /verbose
secedit /configure /cfg %windir%\repair\secDC.inf /db secDC.sdb /verbose

See eventlog disk event:

powershell Get-Eventlog system -Source Disk

See 10 last disk error:

powershell Get-Eventlog system -newest 10 -EntryType Error -Source Disk
  • 1
    thank you! I have tried your script but it didn't help. Please have a look at my updated answer, I posted the output of your script. – Tomas Jul 10 '13 at 9:58
  • @Tomas Update, use usbdevice-delete-all.cmd, need reboot. If this step fails, then the problem in a number of missing files. Write the result. Thank you! – STTR Jul 10 '13 at 14:16
  • 1
    STTR, thanks! I have run the script. I don't know why but I got "access denied"! And I am Administrator! – Tomas Jul 10 '13 at 14:38
  • 1
    STTR, thanks for your persistence! I have run your script and posted the result. I think the USB is v2, not v3. How do I know? It is Dell Latitude D530. USB cable mark - does it matter? I use two connected together - one possibly from Seagate (shipped with HDD) and the other blue one with letters CBL. – Tomas Jul 11 '13 at 8:21
  • 1
    @Tomas support.microsoft.com/kb/313222 – STTR Jul 15 '13 at 17:42

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.